Vuosi, jona opimme opiskelemaan oppimista

Ensi syksyn 2014 tuleville yleisen ja aikuiskasvatustieteen fukseille! Jos sinulle iski paniikki/hyperventiloimiskohtaus avatessasi hyväksymiskirjeesi, älä huoli: lue mitä kaksi viime vuoden fuksiasiantuntijaa on kokemuksistaan sinua varten kirjoittanut. Tulet huomaamaan, että kaikki selviää kyllä ja voit tällä hetkellä vain nauttia mielettömän pääsykoeurakkasi palkinnosta.

 

Fuksiaisissa tämä tiimi edusti nimellä Team Pikky-Myy Bros.
Fuksiaisissa tämä tiimi edusti nimellä Team Pikky-Myy Bros.

Viime loppukesä oli kaikille meille tulevan syksyn 2013 fukseille aivan mahtava ja kului suupielet korvissa hymyillen: olimme saaneet opiskelupaikat Siltavuorenpenkereeltä! Suuntasimme ennakkopiknikille pieni jännitys vatsanpohjissa katsomaan, minkälaisia  uudet opiskelukaverit olivatkaan. Levottomuus oli turhaa: tämä porukka oli aivan mieletön!

Orientoivilla viikoilla tuntui, että infoa tuli joka tuutista ja välillä liikaakin yhdellä kertaa, mutta onneksi meillä oli ihanat tuutorimme opastamassa meidät Weboodin saloihin (älä huoli, selviää kyllä!) sekä näyttämässä mistä sai ruokaa. Peruskurssien alkaessa huvittavaa oli se, ettei oikeastaan kenelläkään meistä fukseista rehellisesti sanottuna ollut hyvää kuvaa siitä, mitä olimme saapuneet opiskelemaan!

Onneksemme kasvatustieteet alkoivat hyvin pian tuntua juuri omalta: kyseessä on ala, jonka opiskelu on hauskaa ja joka lupaa kiintoisia ammatteja. Johdantokurssit saivat meidät kaikki tajuamaan, miten laajasta tieteenalasta onkaan kyse. Hyvin pian tuli selväksi, että kasvatustieteilijöistä on moneen.

OMATOIMISTA OPISKELUA

Meitä fukseja oli moneen eri lähtöön. Toinen tämän tekstin kirjoittajista pääsi yliopistoon suoraan lukiosta, toisella oli takanaan kaksi välivuotta ja erilaisia työpaikkoja. Monille fukseille opiskelijan arki aiheutti hämmennystä. Muistia pitikin virkistää esimerkiksi esseen kirjoituksen osalta, mikä oli päässyt monelta unohtumaan. Joka tapauksessa opiskelu yliopistossa tuntui itsenäisemmältä ja omatoimisemmalta kuin aikaisemmat lukio-opinnot. Opiskelussa ihaninta on se, että saa keskittyä juuri siihen, mitä on tullut opiskelemaan, eli kasvatustieteisiin. Tadaa: oma valinta, tätä luen, muuta ei tarvitse opiskella! Syksyllä keskityimme kasvatustieteiden perusopintoihin.

Nämä sitsit sijoitettiin 20-luvun salakapakkaan.
Nämä sitsit sijoitettiin 20-luvun salakapakkaan.

Joillain luennoilla opiskelu on kuuntelupainotteisempaa (eli Facebook päivittyy turhan monta kertaa puolentoista tunnin aikana…) ja joillain kursseilla olemme päässeet työskentelemään ryhmissä ja jopa laitoksemme tutkijoiden kanssa! Nyt keväällä olemme saaneet valita jo vähän enemmän vapaavalintaisia aineopintoja henkilökohtaisemman mieltymyksen mukaan, mutta älä murehdi vielä liikaa opintojasi, kaikki selviää kyllä syksyn infoissa!

YHTEISÖLLISTÄ OPISKELIJAELÄMÄÄ

Ainejärjestö, kilta, osakunta… anteeksi mikä?! Yliopistoelämän aloitteluun liittyi jo muutenkin niin monen näköistä uutta käytäntöä, paikkaa, ihmistä ja nimitystä, että molemmat allekirjoittaneet päättivät vaivata päätään järjestöillä vasta myöhemmin. Tuutorimme määrätietoisessa ohjauksessa tulimme kuitenkin heti avajaiskarnevaaleilla aiemmista suunnitelmistamme huolimatta liittyneeksi Peducaan ja Aikuiskasvatuksen Kiltaan. (Sangen edukas paketti ilman mitään haittapuolia, joten suosittelemme, ellemme jopa määrää, näitä myös uudelle fuksille. Liittymismaksu maksaa itsensä takaisin alennushintaisina tapahtumalippuina pitkin vuotta.)

Syksyn odotetuimpiin tapahtumiin kuuluivat ehdottomasti Conduksen järjestämät fuksiaiset syyskuussa, joissa ratkoimme rasteja ympäri Helsingin keskustaa TV:stä tutuiksi hahmoiksi pukeutuneina, sekä Conduksen Amazing Race, rastien kiertämistä myöskin, vähän maantieteellisesti suuremmalla alueella vain. Odotimme hartaasti myös lokakuussa järjestettyjä fuksisitsejä, joilla pääsimme opettelemaan akateemisten pöytäjuhlien etikettiä. Näitä tapahtumia et halua missata, joten lähde rohkeasti ja avoimin mielin katsomaan mitä kaikkea mahtavaa opiskelijana olemiseen liittyy!

Jonotus viidenteen baariin Helsinginkadun Approssa.
Jonotus viidenteen baariin Helsinginkadun Approssa.

Keväällä saimme vihdoin upeat turkoosit haalarimme, joihin olemme lievästi tuskastuneina, mutta innoissamme yhtäkaikki, ommelleet tapahtumista kertyneitä haalarimerkkejämme. Tämä ihana opiskelijoiden kurapuku toimii siis vakioasusteena opiskelijariehoissa (jotka eivät siis lopu fuksisyksyyn!).

Kaiken kaikkiaan fuksivuosi on ollut mieletön; uusia ystäviä, kokemuksia ja ennen kaikkea kiinnostavia opintoja. Vaikka stressiä välillä pukkaakin, niin se tunne, että on omalla alalla ja että oikeasti kiinnostaa, tuo jaksamista ja mielekkyyttä opiskeluun. Myöskään opiskelukavereiden vertaistukea ei kannata väheksyä: kun itkua nieleskellen kerrot esseesi olevan vielä ihan alkutekijöissä, kertoo muu porukka todennäköisesti olevansa ihan samassa vaiheessa.. Ennen kaikkea monipuoliset kasvisopinnot ovat vain lisänneet mielenkiintoamme alaamme kohtaan. Tätä kirjoitettaessa olemme jo melkein selvinneet kunnialla läpi kaikesta, ja fuksivuotemme lähenee loppuaan. Odotamme jo innolla teitä uusia fukseja, tervetuloa mitä mahtavimpaan kasvisporukkaan! Ennakkopiknikillä tavataan!

HIEMAN UNISPORTISTA

Lopuksi, yksi ehdoton opiskelijan elämän pienistä suurista onnenlähteistä, jota emme voi jättää mainitsematta, on tietenkin Unisport eli yliopiston liikuntapalvelu 98 euroa / 12 kuukautta Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijoille! Kausi sisältää kuntosalin, ryhmäliikat ja vapaat palloiluvuorot. Muista ottaa mukaan rekisteröityessäsi joko opiskelijakortti, läsnäolotodistus tai kuitti maksetusta ylioppilaskunnan jäsenmaksusta! 

UniSport ei ole pelkästään testosteronista sakea vapaapainoluola, vaan paikka, jossa jokainen voi virkistäytyä, tuulettua, hikoilla ja punoittaa yhdessä ja yksin haluamansa lajin parissa. Molemmat hankimme heti syksyllä vuoden kausikortin Unisportille. Rosannan rakkaus UniSportia kohtaan kruunaantui upeasti alkukeväästä, kun hän pääsi sinne töihin asiakasneuvojaksi. Mainittakoon, että letkeän hilpeä meno vallitsee myös työntekijöiden keskuudessa. 

Kun nostat salilla rautaa kaverin kanssa et väännä itkua tuskasta (no ehkä vähän kivusta kuitenkin) vaan siksi ettet saa nauruhepuliasi loppumaan! Opiskelijaystävälliset hinnat ja mahtavat ryhmäliikuntatunti valikoimat (LessMills-tunneista Unisportin omaan afro-tanssiin) takaavat sen, ettet liityttyäsi pety. Kannattaa!!

Rosanna Kuivalainen
Aino Hyle


Vuoden 2013 fuksit kantavat soihtua eteenpäin vuoden 2014 tuutoreina

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: