Hyvinvointia omalla vastuulla?

koti

OPISKELIJAHYVINVOINTI Herään. Tänään on keskiviikko, kai? Hapuilen yöpöydältä kalenteria. Semidarra. Eilen tiistaina oli bileet, huomenna torstaina tentti. Avaan kalenterin. Omaa aikaa? Totta, varasin tämän päivän ihan vaan itselleni! Herää kysymys: miksi? Jäljitän ajatukseni siihen kuukausi sitten tekemääni lupaukseen, että alkaisin voida paremmin, jotenkin kohtaisin itseäni enemmän, pohtisin elämää ja tavoitteita. Tavallaan kuulostaa ihan fiksulta. Hetken ahdistavan hiljaisuuden jälkeen alan selailla Facebookia.

Kuten aina, Facebookin informaatiotulva ottaa minut valtaansa: mainos mainokselta se saa minut ähkyyn, ja tunnen, kuinka rintaani syntyy ahdistava paine. Näinkö aloitan päiväni, jonka tarkoituksena oli oma aika? Lukuisista viesteistä täyttynyt postilaatikko huutaa minua purkamaan sen samalla, kun yritän pysyä perässä profiiliini ilmestyvistä ilmoituksista, joiden kasaantumiselle ei näy loppua. Paniikki! Juuri, kun olen aikeissa painaa kirjaudu ulos -nappia, noteeraan mainoksen, joka saa minut pysähtymään: ”Stressiä ja keskittymisvaikeuksia? Ahdistusta, kiirettä ja oman ajan puutetta? Ota kiinni nykyhetkestä! Tule tietoiseksi tuntemuksistasi ja paranna läsnäoloasi! Tutustu mindfulness-meditaatioon!” Klikkaan mainosta ja pohdin, voisiko mindfulness olla tieni ulos informaatioähkystä.

Innostun! ”Mindfulnessin alkeet hintaan 15 €”, ei paha. Verkkopankin kautta maksan itseni sisään tähän meditaatio-tallenteeseen. Enää tarvitsen vain kuulokkeet, joiden avulla voin saavuttaa todellisen läsnäolon missä vain, milloin vain! En löydä kuulokkeita mistään, kauppaan siis! Täynnä raikasta intoa ryömin ulos luolastani. Tunnen, kuinka keskiviikkoni saa aivan uuden suunnan.

Kuva1
15445793157_400048046e_k

Lähden viereiseen tavarataloon. Hengitän sisään ja ulos keskittyneesti. Näin helppoa se on! Darrakin alkaa olla tiessään. Sujahdan pyörö-ovien läpi ja katselen eteneviä jalkojani: olen niistä tietoinen vain etäisesti ja ne tuntuvat vievän eteenpäin kuin itsestään. Hyllyjen välissä liitäessäni katseeni hakee kuulokkeita, jotka löytyvätkin nopeasti. Suuntaan kassalle tietoisena kaikesta, kunnes…

Taulu, tuo räiskyvä taulu! Se salpaa hengitykseni ja kiteyttää jotain, mitä olen sisimmässäni aina ajatellut. Silmänräpäyksessä ymmärrän, että hyvinvointini on vain itsestäni kiinni, oikeastaan kaikki on vain itsestäni kiinni. Carpe Diem! Build Yourself! Kuulokkeet unohtuvat. Mindfulnessin hiljainen tietoisuus vaihtuu itsevarmaan iloon, jonka vallassa lähden haparoimaan kohti rullaportaita.

taulu

self_helpRullaportaiden yläpäässä minut pysäyttävät valkaistut hampaat ja ”Oisko sulla hetki aikaa?” -kysymys. Kun havahdun positiivisten sloganien pyörteistä nykyhetkeen, huomaan kuntosaliketjun ständin sekä henkilön, joka katsoo silmiini iloisesti mutta vaativasti. Oikeastaan katse poraa lävitseni ja kohdistuu vatsalihaksiin, joita on treenattu häpeällisen vähän. Hieman syyllisenä ynähdän jotain vastaukseksi ja alan allekirjoittaa kuukausisopimusta kuin tunnustusta jostain pahasta rikoksesta. Samalla kuitenkin innostun ja olen kuin huomaamatta jo matkalla ryhmäliikuntatunnille. Sosiaalinen energia ja keho ennen mieltä, ehkä sittenkin…

Musiikkia, hikeä, energiaa, liikettä! Sitähän elämä on. Kehoni avulla tunnen pystyväni mihin tahansa. Hyvinvointi ei ole kompleksista ajattelun akrobatiaa vaan kaloreiden, proteiinigrammojen ja toistojen matematiikkaa. Tämän todistaa myös superfood-ständi, jonka viesti kuntosalin aulassa on: täytä nämä kriteerit, niin voit hyvin! Ihanan objektiivista. Ehkä todella tarvitsisimme vain enemmän tietoa hyvinvoinnista? Ehkä joku on jo keksinyt, mitä hyvinvointi on, ja me loput vain harhailemme keksiessämme pyörää uudestaan? Ihanan positivistinen idea mielessäni lähden käppäilemään kohti tiedon ja varmuuden pyhättöä, rakasta yliopistoamme.

liikunta

rahka2

Noustessani tuttua rinnettä kohti yliopistoa ponkaisen energisenä muutaman askelkyykyn välittämättä siitä, miten hupsulta näytän. Äärimmäisen pystyvyyden tunteen vallassa saavun Siltavuorenpenkereelle, pysähdyn ja hengähdän syvään. Samalla kun pohdin, miten tavoittaisin yhä paremmin tuon joka tuutista kuulutetun universaalin hyvinvoinnin, oivallan syvästi ajatuksen, jolla tiedekuntamme on koulinut meistä juuri käyttäytymistieteilijöitä: Kaikki on subjektiivista. Hyvinvointi on subjektiivista, se on yksilöllistä. Aluksi tämä tieto hämmentää oloani entisestään, kunnes tajuan, että se vie pois kaikki paineeni henkilökohtaisesta hyvinvoinnin tavoittelustani.” Mitä on se hyvinvointi, jota silmissä vilisevät lehtiotsikot kehottavat meitä tavoittelemaan? Mitä on superfood? Käsitettä ei ole patentoitu. Täytyykö minun tavoitella aina suurempaa hyvinvointia? Pitääkö minun ylipäätään tavoitella parasta versiota itsestäni? Kuka määrittelee hyvinvoinnin ja voiko yhden hyvinvointi olla parempaa kuin toisen? Aivan —hyvinvointi ei ole objektiivista, eikä sen tarvitsekaan olla.

onnellisuus

Juuri kokemani tunne äärimmäisestä pystyvyydestä valtaa minut uudestaan: minun tarvitsee tehdä niitä asioita, jotka koen henkilökohtaisesti hyvinvointiani parantaviksi. Monipuolisesta ruokavaliosta on toki hyötyä niin kuin liikunnastakin. Silti kokemus hyvinvoinnista on yksilöllinen, ja jokainen voi hyvin omalla tavallaan. Sekavat palaset mielessäni löytävät yllättäen paikkansa hyvinvoinnin palapelissä. Halkean helpottuneeseen nauruun!

Mikko Eloholma
Elina Tervonen
Kirojittajat voivat ihan hyvin

Kuvat | Mikko Eloholma (1, 3.  ja 4.) |  Riikka Helminen (2.)


Lähteitä:

Helsingin Sanomat 14.8.2014. Pakko saada Sixpack. Terveys.

Helsingin Sanomat 19.5.2014. Kuntosalien näyteikkunat ovat yleistyneet – ikkunat voivat innostaa kuntoiluun tai tirkistelyyn. Kaupunki

Martela, Frank 2014. Filosofian tohtori Frank Martelan luento ”Onnellisuudet” Helsingin Avoimen yliopiston luentokurssilla ”Näkökulmia positiiviseen psykologiaan” 24.9.2014.

Nyyti ry: Liikunta
https://www.nyyti.fi/tietoa/liikunta/

Lehto, Juhani E 2014. Dosentti Juhani E. Lehdon luento ”Mindfulness” Helsingin Avoimen yliopiston luentokurssilla ”Näkökulmia positiiviseen psykologiaan” 1.10.2014.

Uusitalo-Malmivaara, Lotta 2014. Dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaaran luento ”Mitä positiivinen psykologia on?” Helsingin Avoimen yliopiston kurssilla Näkökulmia positiiviseen psykologiaan 17.9.2014.

Wikipedia, the free encyclopedia: Self-help
http://en.wikipedia.org/wiki/Self-help

Mainokset

One thought on “Hyvinvointia omalla vastuulla?

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: