Nyyti ry – Omien mörköjen kohtaamista

OPISKELIJAHYVINVOINTI Perjantai-illan kunniaksi kävin pistäytymässä Nyyti ry:n ja Suomen Punaisen Ristin järjestämässä hengailuillassa. Nimensä mukaisesti illan pääpainona on tulla viettämään iltaa uusien tuttavuuksien kanssa. Ohjelmassa oli origamien taittelua, sushirullien tekemistä sekä vapaata jutustelua. Nälkäisenä ja sushista intoilevana toimittajana päätin luonnollisesti mennä vaikuttamaan iltapalan lopputulokseen. Kun rullat olivat valmiita, siirryttiin yhdessä isompaan tilaan maistelemaan luomuksia.

Nyyti1

Onko Nyyti sinulle tuttu hahmo lapsuudesta? Kertauksen vuoksi kerron hieman hänestä (SPOILER-ALERT, tässä käydään klassikko lastenkirja noin 15:een sekuntiin). Nyyti esiintyy Tove Janssonin kirjoittamassa ja kuvittamassa seikkailussa nimeltä Kuka lohduttaisi Nyytiä?. Kyseessä on hahmo, joka saa tarpeekseen yksinäisyydestään ja päättää lähteä seuranhakureissulle. Matkallaan Nyyti surkuttelee omaa yksinäisyyttään ja sitä, kuinka kukaan ei tunnu huomioivan häntä tai välittävän hänestä. Hän löytää pullopostiviestin Tuitulta, joka myös kärsii yksinäisyydestä. Kirjan lopuksi hän törmää Tuittuun, jota Mörkö ahdistelee. Nyyti saa häädettyä Mörön rituaalinomaisella esityksellään, minkä jälkeen Nyyti saa Tuitusta seuraa.

Kuten usein muumisaduissa, Mörkö edustaa omien pimeiden, ikävien puolien kohtaamista, sillä mörkö ilmaantuu usein valon perässä ja valo symbolisoi tiedostamista. Koko kirjan ajan Nyyti kärsii yksinäisyydestä, joka kaikkoaa vasta Mörön kohtaamisen jälkeen. Tarinan mukaan omia mörköjä vastaan taistelemalla on mahdollisuus saavuttaa jotain haluamaansa, tässä tapauksessa seuraa. Tarina peilautuu hyvin nykyaikaan, sillä pullopostin nykyinen vastine on Internetin kautta kaikuva avunhuuto.

Miten tämä liittyy opiskelijan elämään? Nyyti Ry on perustettu varta vasten ahdistuneen opiskelijan arjen helpottamiseksi. Tarkoituksena ei ole vain kohdata omia mörköjään vaan myös purkaa huoliaan ja löytää vertaistukea. Sivusto on pullollaan erilaisia elämänhallintaan liittyviä tietopaketteja ja ohjeita siihen, miten ongelmakohtia tulisi lähestyä. Lisäksi eri aihealueita varten on keskustelupalstoja, joissa voi anonyymisti purkaa tarinoita ja kokemuksia esimerkiksi parisuhdemuutosten aiheuttamista ikävistä mielentiloista. Joskus pelkkä puhuminenkin voi auttaa ja anonyymisti voi olla helpompi tuoda asioita esiin.

Yhtenä hieman konkreettisempana esimerkkinä Nyytin toiminnasta on heidän järjestämänsä Elämäntaitokurssi, jolla tähdätään parempaan arjen ja elämänhallintaan. Kurssin sisältö koostuu kuudesta perusportaasta, jotka käsittelevät melko kattavasti Nyytin sivustojen sisältöä käytännössä. Kurssilla käsitellään arkeen suhtautumista, stressinhallintaa, tunteiden käsittelyä, omaa itsetuntoa, sosiaalisuutta ja näiden mainittujen asioiden yhdistämistä kokonaisuudeksi, jonka avulla itselle merkityksellinen elämäntyyli on mahdollista saavuttaa.

Halicard käyttöohjeineen on sympaattinen ässä hihassa
Halicard käyttöohjeineen on sympaattinen ässä hihassa

Vaikka opiskelijoiden tueksi on tarjottu erilaisia palveluita, kuten Nyyti, YTHS:n mielenterveyspalvelut, HyERO ja HERO, silti monet opiskelijat kärsivät jatkuvista ongelmista ja harhailevat yksinäisinä Nyyteinä akateemisessa maailmassa. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (2012) mukaan ajoittaisesta yksinäisyydestä kärsi 41 % naisista ja 32 % miehistä. Tilastot herättävät kysymyksiä. Osataanko opiskelijoiden ongelmia tunnistaa ja opiskelijoita ohjata avun pariin? Onko kurssien suunnittelussa ja resurssien säästämisessä ajauduttu malleihin, joissa yksilö päätyy suoriutumaan asioista yksin? Vaikka yliopisto tuleekin nähdä omien kykyjen haastajana, tulisi itse haasteiden pohjautua akateemiseen ongelmanratkaisuun, ei henkilökohtaisen elämän vaikeutumisen hallinnointiin. Resurssipulasta puhutaan aina, kun opiskelijat vaativat jotain itselleen, vaan tuskinpa yliopisto hirveästi kerää kassaansa varoja niillä opiskelijoilla, joille puhkeaa esimerkiksi vakava masennus pitkittyneiden henkisten ongelmien seurauksena. Ratkaisut olisivat vieläpä usein ilmaisia ja olemassa olevia, mutta opiskelijoita ei osata ohjata valoa kohti.

Vaikka yliopisto ei puolestasi päätyisikään ennakoimaan pahan olon syntyä, voi Nyytin sivuilla käydä itse tutkiskelemassa mahdollista helpotusta vallitseviin olotiloihin. Ei ole häpeä kokea yksinäisyyden ja riittämättömyyden tunteita.

Illanvietosta jäi wasabin lisäksi hyvä maku suuhun. Kaikki toivotettiin jo ovella tervetulleiksi ja lyhyen esittäytymisen jälkeen laitettiin ohjelma aluilleen, minkä aikana oli helppo tutustua paikalla oleviin kanssaihmisiin. Sushirullien pyörittelyssä kovin moni ei kehunut olevansa kruunaamaton mestari, joten oli hauskaa ja vapauttavaa yhdessä naureskella löysähkön näköisille, joskin herkullisille rullille. Tapahtumaa varten ei tarvinnut ilmoittautua mitenkään, mutta paikan päällä tuli pieneen lomakkeeseen laittaa allekirjoitus osallistumisestaan. Tietoja ei käytetä muuhun kuin tapahtumassa vierailevien määrän tarkkailuun, jotta esimerkiksi jatkossakin osataan ostaa sushitarvikkeita riittävä määrä. Lähtiessäni vielä kuuntelin yhden tapahtuman järjestäjän ajatuksia ja hän tiivisti illan tarkoituksen mielestäni hyvin sanomalla, että alkoholittomat matalan kynnyksen tapahtumat tuovat mukavaa vaihtelua akateemisiin pippaloihin, joissa viina virtaa ja ajoittaiselta draamalta voi olla vaikeampi välttyä. Kieltämättä on hieman vaikea kuvitella, kuinka joku pahoittaisi mielensä origamia taitellessaan tai sushia syödessään, joskin toimittajan naama ajoittain vääntelehti liian innokkaasta wasabin annostelusta.

Jouni Vainio
Kirjoittaja kohtasi omia mörköjään kirjoittamalla ja sushia rullailemalla

Kuvat | Nyyti ry

 

Mainokset

One thought on “Nyyti ry – Omien mörköjen kohtaamista

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: