Taiteen taustakoneisto

TAIDE Joka vuosi korkeakouluissa valmistellaan opiskelijavoimin upeita musikaaliesityksiä. Taiteen tekemisen mahdollistaa tukeva kivijalka: taustatiimit. Suuressa roolissa speksin organisoimisessa on tuotantotiimi, joka tekee enimmäkseen yleisölle näkymätöntä työtä.

Näyttökuva 2015-02-16 kohteessa 23.31.19

Speksin juuret ovat 1500-luvun Ruotsissa. Siihen verrattuna käyttäytymistieteellisen tiedekunnan speksi on vielä nuori, vasta kymmenvuotias. Perusidealtaan speksi muistuttaa musikaalia laulu- ja tanssiesityksineen, mutta sen erityispiirre on improvisaatio. Yleisö voi missä tahansa välissä huutaa ”Omstart!”, jolloin esiintyjät yleensä improvisoivat edellisen kohtauksen uusiksi.

Conduksen speksin tekemiseen osallistuu vuosittain 50-70 opiskelijaa. Seuraavan esityksen valmistelu alkaa heti edellisen päätyttyä, kun tuotantotiimi käynnistää seuraavan vuoden ohjaajan, käsikirjoittajien ja uuden tuotantotiimin rekrytoinnin.
”Tuotantotiimi on näkymätön jalusta, jonka päälle koko muu produktio kasataan”, kuvailee Netta Metsäaho, joka on speksissä mukana kolmatta vuotta. Kun tuotanto hoitaa juoksevia asioita, muut tiimit voivat keskittyä varsinaisiin tehtäviinsä, kuten lavastamiseen ja vuorosanojen opetteluun.

Speksissä esiintyminen on tunnetusti aikaa vievää. Treenejä on etenkin esityksen lähestyessä joka viikonloppu, eikä kalenteri jää tyhjäksi arki-iltoinakaan. Tuotantotiimikään ei ole missään nimessä toimettomana, vaan se on yhtä tärkeä osa speksin onnistumista kuin muutkin. Ilman tuotantoa ei esiintyjillä olisi esimerkiksi tiloja, joissa harjoitella. Kuten opiskelijoilla yleensäkin, aika on kortilla myös tuotantotiimiläisillä, kun luennot, speksi ja muu elämä olisi sovitettava yhteen.
”Haastavaahan se on, mutta onneksi meidän porukka on niin ymmärtäväistä, että pystyy hyvin jakamaan velvollisuuksia”, kiittelee tiimin jäsen Sade Lehtoranta.

Tänä vuonna tuotantotiimissä on seitsemän jäsentä, jotka vastaavat Metsäahon sanoin kaikesta siitä, mitä mikään muu tiimi ei tee. Rekrytoinnin lisäksi esimerkiksi esityspaikka, budjetti, markkinointi ja lipunmyynti työllistävät tiimiä koko projektin ajan. Sekä Lehtoranta että Metsäaho ajautuivat osaksi speksiä samaa tietä: esiintyminen ei tuntunut omalta jutulta, mutta halu olla mukana produktiossa oli siitä huolimatta kova. Molemmat ovat kokeneet vapaaehtoisvoimin tuotettavan speksin valtavan palkitsevaksi. Mukana olevat, lahjakkaat käyttisläiset motivoivat tekemään töitä esitysten eteen kuukausikaupalla.

Speksi myös opettaa tekijäänsä. Tuotannossa työskentely vie organisointitaidot uudelle tasolle. Sen on huomannut myös Sade Lehtoranta:
”Ensikertalaisena sitä seuraa hieman enemmän vierestä ja tekee mitä pyydetään. Ei sitä voi käsittää, kuinka monista paloista tämä speksi koostuukaan. Se, että joku osaa koota koko homman kasaan on aivan uskomattoman ihailtavaa!”


Conduksen speksi 2015
Kallio 604 – Tapaus arkkienkeli

80-luvun tupakansavuisen Kallion kaduilla liikkuu uusi muuntohuume, “kiva”, joka antaa käyttäjälleen onnellisen ja luottavaisen olon vailla tunnettuja sivuvaikutuksia. Huumeliigaa pyörittää mystinen Arkkienkeli.

Tapausta lähetetään tutkimaan Pasilan poliisiasemalta huumerikosetsivät Jaakko Koho ja Seija Koivu. Pian parivaljakon luottamus pannaan koville, kun menneisyyden luurangot kaivetaan kaapeista, pistoolit paukkuvat ja johtolangat menevät solmuun.

Kuka piileskelee Arkkienkelin naamion takana? Kenellä on kivaa? Kuka kuolee ennen väliaikaa?

Esitykset 10.3.-14.3.2015.
Lippuja saatavilla verkkokaupassa.

 

 

 

Vivi Vaissi

Kuvat: | 1. Carolina Mobarak | 2. Ville Halonen | 3. Conduksen speksi

Mainokset

2 thoughts on “Taiteen taustakoneisto

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: