Viihdeteollisuuskin on taidetta

TAIDE Onko taiteen tarkoitus olla kaunista ja viihdyttävää? Vai rumaa ja provosoivaa? Taide vie mielen muualle, luo tunnelmia ja kokonaisia maailmoja näennäisesti tyhjästä. Taiteen vuoksi kärsitään ja tehdään töitä. Taidetta kulutetaan vapaa-ajalla. Mitä on taide?

seina

Suomalainen sivistyssanakirjamme määrittelee taiteen luovaksi toiminnaksi, joka tähtää merkityksellisinä pidettäviin aistipohjaisiin elämyksiin mutta myös luovan toiminnan tuloksiksi. Näin taide siis on sekä luovuutta että luovuuden tuotosta. Tällä määritelmällä taiteeseen näyttää sisältyvän aina myös toiminta. Taidetta siis tehdään, tuotetaan. Toiminnan hedelmät kerää ja niistä nauttii yleisö, kuluttajat. Opiskelijoina olemme useimmat taiteen kuluttajia, jotkut myös tuottajia.

Sivistyssanakirjan mukaan taide on edellisen lisäksi myös taitoa tai taituruutta. Tällöin voimme laveasti ajatella tehokkaan ja päämäärätietoisen opiskelijan kehittäneen opiskelutekniikkansa taiteeksi. Jos opiskelukin voi olla taidetta, voi siihen myös liittää taiteen eri muotoja. Ainakin opiskelijoille tarjotaan taidetta. On alennuksia ja mainontaa, on erityisiä opiskelijoille suunnattuja tempauksia, myös opiskelijoiden itsensä tarjoamana. On teatteria, on musiikkia sekä sitsien valmisteluun liittyvää askartelua. Tulokset ovat usein komeita, ja tarkoitus on viihtyä ja tehdä yhdessä. Tehdä taidetta, niinhän? Taidetta toisten nautittavaksi, kulutettavaksi. Onko opiskelijoidenkin taide sitä ”oikeaa” taidetta?

Määrittelymme etenee vaarallisen lähelle viihdettä. Taiteen ja viihteen välillähän on ero, niinhän? Vai eikö sittenkään? Taiteen tuotokset voivat olla viihdyttäviä. Ajatellaanpa hetki Picassoa tai kyynelet silmiin nostattavan hauskaa farssikomediaa. Ja kun näemme taiteen vievän mielen muualle, voi viikonlopun leffaputken tarkoituksen tulkita olevan juurikin sama. Vahvasti viihdemaailmaan kuuluvia musiikkivideoita voimme myöskin tarkastella näistä lähtökohdista. Otetaan esimerkiksi Sian Chandelier – rumaa vai kaunista? Viihdettä vai taidetta? Entäpä Conduksen tämän kevään speksi?

rumakaunus

Mikä on taiteen tarkoitus? Siitä ei sivistyssanakirja kerro meille mitään. Taiteen tuotoksista nauttiminen ja elämysten kokeminen taiteen kautta mainitaan. Täytyykö taiteesta aina nauttia? Tietysti taide voi olla jotain muutakin kuin nautintoa tai mielihyvää tuottavaa toimintaa tai tuon toiminnan tuotosten ihailua. Taito tai taituruus eivät aina kulje käsi kädessä miellyttävien kokemusten kanssa. Lopulta pääsemme kuitenkin samaan pisteeseen, lopputulosten esille tuo(tta)miseen ja niiden kuluttamiseen. Olkoonkin rikollista käyttää taiteesta puhuttaessa termejä tuottaa ja kuluttaa, on taiteen esittäminen massayleisöille rinnastettavissa bisnekseen, rahalla kustannettaviin kokemuksiin ja tuotteisiin.

Kolmas ja viimeinen sivistyssanakirjan määritelmä taiteelle on (leikillinen). Tämä määritelmä on hyvä pitää mielessä taiteen olemusta pohdittaessa. Sillä kun taide on yhtä monisyistä ja monimerkityksellistä ja -tarkoituksellista kuin mikä tahansa luova toiminta, voinee sen määritelmän ja merkityksen jättää jokaisen itsensä pohdittavaksi. Luovasti ja kevyellä mielellä, tietenkin.

Heini Vainikka

Kuvat | Mikko Eloholma

Mainokset

2 thoughts on “Viihdeteollisuuskin on taidetta

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggers like this: