Budjettimatkaten maailman ääriin

KANSAINVÄLISYYS Luulitko, että opiskelijaystävällisillä hinnoilla matkaavan reissukokemus olisi viiden tähden budjetilla matkaavien kokemuksia laimeampi? Tai että vain luksushotelleissa yöpyvät pääsevät nauttimaan kattonäköaloista, syömään sitä aitoa pariisilaista aamiaista tai löytävät innokkaan respahenkilökunnan avustuksella ne cooleimmat paikat? Eihän se ihan näin mene. Toki kattonäköalasta voi pulittaa pienen omaisuuden, mutta näillä vinkeillä opiskelija takuuvarmasti maksimoi seuraavan reissunsa annin! Hyvä loma voi sisältää niin keväistä reppureissausta Euroopassa tai biitsejä Aasiassa kuin myös Kiinan suurkaupungeissa seikkailua. Kaikki tämä on mahdollista tehdä opiskelijaystävälliseen hintaan!

Aamuaurinko paljastaa hätkähdyttävän näkymän Raiton vuoristokylästä Tyrrhenian merelle ja Salernoon.
Aamuaurinko paljastaa hätkähdyttävän näkymän Raiton vuoristokylästä Tyrrhenian merelle ja Salernoon.

Aloitetaan matka. Ensimmäinen asia, mikä reissua suunniteltaessa kannattaa pitää mielessä, on tämä: älä suunnittele liikaa. Toki lento-, juna- tai laivaliput on hyvä varata huolella, pakkaamiseen on syytä kiinnittää huomiota, eikä reitin selvittäminen lentokentältä tai juna-asemalta ensimmäiseen yöpymispaikkaankaan ole pahitteeksi. Tämän jälkeen anna mennä. Ota päivä tai pari kerrallaan. Enempää älä suunnittele. Kun reissaaja jättää tilaa spontaaniudelle, vahingoille ja sattumuksille, matka suunnittelee itse itsensä ja johdattaa sinut elämäsi seikkailuun. Eikä tämä ole vitsi. Junasta myöhästyminen viekin uuteen kohteeseen, tai remontissa oleva hotellin alakerta pakottaa sinut muuttamaan viidenteen kerrokseen niitä kattonäköaloja ihailemaan. Pelkkä biitsillä makaaminenkaan ei koskaan ole pahitteeksi! Ole hyvä, nauti.

Poikkeus suunnittelemattomuuteen kannattaa tehdä junia tai muita kulkupelejä käyttäessä. Halvimmat liput eivät ehkä ole aina ne ensimmäiseksi tarjolla olevat. Aasiassa reissatessa junaliput tuskin ovat se ensimmäisenä tingittävä kohde, mutta esimerkiksi Australiassa junaa huomattavasti edullisempi vaihtoehto on lentäminen. Useissa Euroopan maissa toimii rinnakkaisia junayhtiöitä sekä koko maan laajuisia paikallis- ja pikajunien verkostoja toisistaan erillään, eri hintaisina. Turha kai sanoakaan kumpi on edullisempi vaihtoehto. Vinkki: jos haluat edetä maisemareittejä, eikä sinulla ole kiire, valitse paikallisjuna. Jos haluat edetä tuhat kilometriä Etelä-Italiasta Milanoon ja nukkua kunnon yöunet niin tehdessäsi, valitse pikajuna. Tutustu Interrail-lippuihin ja opiskelijahintoihin! Vertaile!

Junaakin parempi vaihtoehto on tutustua omaan kroppaan ja yllättyä sen jaksamisesta. Omat jalat ovat mahdollisesti kaikkein kätevin tapa liikkua paikasta A paikkaan B. Tämä ei välttämättä tarkoita satojen kilometrien patikointia Alpeilla. Pyöräily – tai miksei myös potkulautailu, rullasuksilla ja yksipyöräisellä ajaminen – pienen maanosamme halki on yllättävän aliarvostettua mutta hyvinkin mahdollista. Viitisenkymmentä kilometriä pyöräilee muutamassa tunnissa, ja esimerkiksi Amsterdamista Antwerpeniin siirtyy kaksipyöräisellä päivässä. Länsi-Eurooppa on lisäksi mukavan litteää. Jos kaupunkien välillä liikkuminen ilman julkisia kulkuneuvoja ja kuljettajaa, joka oikeasti tietää mihin on menossa, arveluttaa, eikä kuntoileminen innosta, jätä tämä väliin ja käytä aikasi kaupunkeihin tutustumiseen. Sekin onnistuu pyörällä, omin jaloin tai vaikka rullaluistimilla!

Kävely ja pyöräileminen ovat paitsi edullisia, siis täysin ilmaisia, myös ympäristöystävällisimpiä ja down-shiftaavimpia vaihtoehtoja. Lisäksi monet kaupungit avaavat pyöräilijälle täysin uuden puolen itsestään. Kokeile aurinkoisena päivänä esimerkiksi Malmötä. Ylitä Juutinrauman siltä Köpikseen ja jatka siitä Eurooppaan. Ihastu. Käytä kaikki aika rauhassa seikkailemiseen ja uusien paikkojen tutkimiseen. Maailma ei karkaa mihinkään, vaikket kököttäisikään pikajunassa sitä jahtaamassa. Kävellen ja (vuokra-)pyörällä ehdit myös nauttia näkymistä ja pysähtyä kuvailemaan silloin kun mieli tekee. Kynnys poiketa reitiltä ja löytää uusia paikkoja – niitä, joita karttoihin ja matkaoppaisiin ei kukaan ole merkinnyt – madaltuu. Seuraa pelkästään nousevia katuja, ja löydät itsesi vuorelta. Laskeudu sitten alas meren kohinaa seuraten, ja päädyt rannalle. Älä pelkää eksyä – eksyminen on vain kiertotie perille! Moniin paikkoihin et muuten pääsisikään.

Eksyminen ja kiertotiet saattavat johdattaa sinut kiinnostavia paikkojakin vielä parempiin seikkailuihin, nimittäin tutustumaan uusiin ihmisiin. Allekirjoittaneen vinkit Sinulle: ole utelias, puhu, kysele, luota. Parhaat tyypit tapaat juurikin näin, ja parhaat paikat löydät parhaiden tyyppien avulla. Jos reissaat yksin, älä pelkää. Uskalla. Jos reissaat kaksin tai kolmin, kuvittele reissaavasi yksin. Missä näitä ihmisiä sitten tapaa? Vastaus on kaikkialla. Ehkei kannata raahata sitä suurinta vanhempien ullakolta löytynyttä matkalaukkua mukanaan, tai valittaa suureen ääneen paikallisista oloista. Voit myös olla matkaoppaiden turistikohdekarttaa seuratessasi varma siitä, että turistikohteissa tapaat turisteja. Uskaltaudu siis pois merkityltä polulta (paitsi jos patikoit keskellä Pirin vuoristoa!) ja vietä unohtumaton seikkailu kaupungin vilinässä sukkuloiden, unohdetulla rannalla lojuen tai puistopiknikillä uusien tuttaviesi kanssa!

AirBnB-majoittajat usein tietävät kotikulmiensa huikeimmista paikoista - kuten tästä salabiitsistä, joka tarjoaa upean näkymän suoraan Sydneyn keskustaan!
AirBnB-majoittajat usein tietävät kotikulmiensa huikeimmista paikoista – kuten tästä salabiitsistä, joka tarjoaa upean näkymän suoraan Sydneyn keskustaan!

Vielä viimeiset sanat. Kun nyt olet sen kummempia suunnittelematta ja stressaamatta lähtenyt reissuun, suosinut junia, pyöräilyä ja patikoimista, saanut uusia ystäviä sekä löytänyt upeimmat kartoittamattomat nähtävyydet. Mitä tehdä seuraavaksi? Pysähdy. Nauti. Elä hetkessä. Pidä matkapäiväkirjaa. Muista. Ja ennen kaikkea – ole rohkea! Uskalla! Luota itseesi!


Heini Vainikka
Kirjoittaja eksyi ensimmäisen kuvan vuoren huipulla sijaitsevaan Raiton pikkukylään pilkkopimeässä ja oli aamulla herätessään jokseenkin hämmentynyt näkymästä.

Kuvat | Heini Vainikka

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: