Johdantokurssi opintomatkalle

KANSAINVÄLISYYS Monelle opiskelijaelämän aikainen matkustus rajoittuu vain reissaamiseen kelluvaan muotoon Itämerellä. Sieltäkin voi toki etsiä itseään ja uusia kokemuksia – useammin tosin hytteihin kadonneita kavereita – mutta opiskelijaporukalla ja -budjetilla voi päästä myös kauemmas. Muutaman vuoden talviunta nukkunut Matkapoppoo alkoi taas viime syksynä availla matkalaukkuaan aktiivisen, matkakuumeisen fuksin johdolla. Tänä lokakuussa suuntana on Italia ja Firenzen yliopisto.

Yleisen ja aikuiskasvatustieteen fuksi Pinja Fernström on ranskalais-suomalaisen koulun kasvatti ja siten kouluporukalla tehtävien matkojen, lyhyiden ”mini-kouluvaihtojen”, konkari. Idea lyhykäisessä oppimäärässään on, että ensin Suomesta lähdettiin kohdekouluun Ranskaan noin viikoksi ja myöhemmin ranskalaistutut suuntasivat Suomeen.

”Musta ne matkat oli tosi kivoja ja ajattelin, että yliopistolla olisi hauskaa tehdä jotain tuon tyyppistä. Sitten kuulin jossain kokouksessa syksyllä että sellaista on joskus kauan sitten tehty, joten huusin heti, että mä järkkään! Siitä se sitten lähti!”

Vuonna 2011 Matkapoppoo nautti barcelonalaisesta yliopistoelämästä, mutta vuosia on ehtinyt hiipiä väliin jo sen verran monta, että silloiset matkaajat ovat pitkälti karanneet työelämään ja neuvonantojen ulottumattomin. Niinpä uusi Matkapoppoo joutui pitkälle aloittamaan reissun suunnittelun nollapisteestä, omin ideoin ja avuin. Toisaalta se saattaa olla vain hyvä mauste, joka lisää poppoon sisäistä motivaatiota: toteuttaa matka täysin omin ehdoin ja itse.

”Jännää on ollut siinä mielessä, että mitään kaavaa ei ole ollut. Aika arvailua ja sokeana tähystämistä, mutta se onkin ollut tosi hauskaa!” toteaa Pinja.

Hyvin pian ensimmäisten yliopistoyhteydenottojen jälkeen Firenzen yliopisto ja sen kasvatustieteiden koulutus vilkutti poppoolle vihreää valoa. Porukassa ei lienny ketään, joka olisi mutristanut huuliaan Italian valikoiduttua matkan kohteeksi. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että Firenzestä matkaisi myöhemmin Penkereelle italialaisia kasvatustieteilijän alkuja, mutta kaikkihan on mahdollista, kun reissuystävyydet syvenevät ja suomalaiset tartuttavat vakavan opintomatkailukuumeen myös paikallisiin opiskelijoihin.

Ain’ laulain työtäs tee…

Jotta jokaisen matkaajan omakustanteinen osuus saadaan mahdollisimman opiskelijaystävälliseksi summaksi, on vuoden aikana tehty ja tullaan vielä tekemään talkootyönä erilaisia töitä, tapahtumia ja tempauksia. Näitä ovat esimerkiksi osallistuminen toukokuun ravintolapäivään, kirppis- ja sukkamyynti, oman haalarimerkin myyminen, kaupan alan inventaarioissa työskentely sekä opiskelijatapahtumien järjestämiseen osallistuminen.

Lista on melko vaikuttava, kun ottaa huomioon, että kaikki reissaajat opiskelevat päätoimisesti ja useat käyvät sen ohella töissä. Osalla tehotytöistä on lisäksi muita aikaa vieviä aktiviteettejä esimerkiksi hallitustoiminnan tai speksin muodossa. Ilmeisesti tuuli ei kuitenkaan arjen kiireessä tuiverra kasvoille liikaa, sillä matkapoppoon meno vaikuttaa olevan iloista ja aktiivista. Edessä häämöttävä matka ja kaikki sen tulevat kokemukset kantavat pitkäksi venyvien päivien läpi.

Toisaalta vanha klisee ”ei päämäärä, vaan itse matkanteko” pitänee osin kiinni ajatuksestaan myös tässä: vaikka Firenze on se kaunein kirsikka kakun päällä, on kakun leipominenkin yllättävän hauskaa ja opettavaista. Ja se lähentää ihmisiä.

”Päätin, etten aio olla jänishousu tai pelätä etukäteen mahdollista stressiä, sillä matka tulee aivan varmasti olemaan kaiken vaivan arvoinen ja enemmän kadun asioita, joita jätän tekemättä kuin niitä, joita teen. Enkä todellakaan uskonut missään vaiheessa, että tästä voisi edes tulla mitään mitä katua! Lähdin siis saadakseni ihanan elämyksen ja ehkä myös pikkusen ylittääkseni itseni”, kuvaa ennakkofiiliksiään myöskin tämän vuoden fuksi, Henrietta Pihlaja.

”Odotan että me lähennytään matkapoppoolaisten kanssa matkajärkkäilyissä ja itse matkalla”, lisää kurssikaveri Seikku Högel.

Seikkailuja sateenkaaren toisessa päässä?

Matkapoppoolaiset tuntuvat olevan yksimielisiä yhdestä sanasta, johon odotukset tulevasta kokemuksesta kiteytyvät: elämys. Reissun luotetaan sisältävän sopivassa suhteessa matkustelun riemua ja toisaalta kokemuksellista tietoa kasvatustieteiden maailmasta italialaisessa yliopistokontekstissa. Opintomatkan opinnollinen osuus ei siis ole vain hämäystemppu, jolla napataan yliopiston avustus matkaa varten, vaan tarkoituksena on todella laajentaa omia näkökulmia yhteiseltä tieteenalalta. Toisaalta myöskään alan kollegoihin tutustuminen ei ole yhtään sen vähäpätöisempää, sillä työelämässä rummutetaan kaikin eri tavoin verkostoitumisen merkitystä.

”Odotan reissulta paljon uusien asioiden oppimista, Firenzen yliopistoon ja sen opiskelijoihin tutustumista sekä Italian ihanasta kulttuurista nauttimista”, summaa Annina Ahlroth.

Sandra Suomela komppaa matkaseuralaistaan ja täydentää listaa innostuneesti vielä muutaman muun odotuksen verran. ”Odotan hauskanpitoa upeiden ihmisten kanssa, uusia kontakteja ja näkökulmia kasvatustieteen opinnoista, yllätyksiä, arvoituksia, kommelluksia sekä uusia käsityksiä Italian yliopistomaailmasta ja siellä toimivasta järjestelmästä.”

”Lisäksi aion palauttaa mieleen joskus oppimani italian kielen alkeet ja maistella mahtavia italialaisia makuja, ainakin pasta carbonara ja italialaiset viinit on must!” Elina Kytömaa lisää nauraen.

”Miksen minäkin!” – muutama sana opintomatkan järjestämisestä

Matkapoppoo on Aikuiskasvatuksen Killan alainen ryhmä, mutta se on täysin itseorganisoitu ja herää eloon niinä vuosina, kun sille löytyy vetäjä ja halukkaita matkalle lähtijöitä. Se, että opintomatkaryhmä on jonkin yhdistyksen (eli esimerkiksi ainejärjestön) alaisuudessa, helpottaa etenkin varainkeruussa veronmaksua ja sponsorien saamista, kun heille voidaan tarjota jotain vastineeksi, kuten näkyvyyttä ainejärjestön toiminnassa. Jos olet siis kiinnostunut järjestämään tulevaisuudessa oman unelmien opintomatkasi, ota yhteyttä Kiltaan! Mahdollisen vuoden 2016 opintomatkan suunnittelu kannattaa aloittaa jo edeltävänä syksynä. Jos olisit kiinnostunut, mutta et tunne muita potentiaalisia matkaajia, voi AKK auttaa sopivan porukan rekrytoinnissa.

Opintomatkat ovat oiva tapa kokea ainutlaatuisia ”opiskeluaikojen siistejä juttuja”, kuten Elina Tervonen kiteyttää, ja niiden muistot ja solmitut ystävyydet kantavat parhaimmillaan tulevat vuosikymmenet. On kuitenkin hyvä muistaa, että matka on tarkoitus rahoittaa enimmäkseen tai kokonaan yhteisellä työnteolla, ei jokaisen omasta pussista. Niinpä on kaikkien kannalta reiluinta, että sitoudut mukaan vain jos tiedät voivasi osallistua vuoden aikana erilaisiin varainkeruutempauksiin. Itse matkakassan haalimista ei sinänsä kannata stressata, sillä vain mielikuvitus muodostaa rajat mitä erilaisimmille tapahtumille ja toiminnalle, joiden tuotoista syntyy vaikka Italiaan asti ulottuva rahapuro. Varmaa myös on, että tämän vuoden matkapoppoolaisilta riittää arvokkaita tietoja ja niksejä tuleville reissaajille jaettavaksi.

Haluatko tietää, miten Matkapoppoon reissun lopulta kävi tai tukea heidän toimintaansa jo nyt? Seuraa Eloa ja yleisesti Killan viestintää Facebookissa ja nettisivuilla ja bongaa Matkapoppoon tulevat menot ja meiningit. Villi huhu kertoo, että itse matkasta olisi perusteilla myöhemmin myös reissublogi, joten kiinnitämme siis syksyllä kotisohvan turvavyöt ja odotamme värikkäitä ja elämäniloisia kuulumisia eteläisemmältä puolelta Eurooppaa!


Anni Klutas
Kirjoittaja lähtee 43 päivän päästä reissuun, eikä jaksaisi millään odottaa.

Kuvat | Anni Klutas

Mainokset

One thought on “Johdantokurssi opintomatkalle

Add yours

  1. Päivitysilmoitus: Matkapoppoo Firenzessä | Elo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: