Vaihtoon hakijan ja lähtijän muistilista

KANSAINVÄLISYYS Mietitkö vaihtoon hakemista, mutta sinua kauhistuttaa koko hakuprosessi? Vai oletko kenties jo lunastanut paikkasi, muttet tiedä mitä sinun seuraavaksi pitäisi tehdä? Ei hätää, kaikki järjestyy! Tässä vinkkejä sekä vaihtoon hakijalle että lähtijälle!  11067805_10153289035404558_1073684302_o

1. Maailma on nyt avoin, ja vaihtopaikkoja löytyy ympäri maailmaa! Mieti, minne oikeasti haluat vaihtoon. Älä luovuta, vaikka hakuprosessi saattaakin aluksi tuntua pitkältä.

2. Hakupaperit: Täytä sähköinen lomake huolella Mobility Online -järjestelmässä ja muista toimittaa yliopistolle kaikki tarvittavat liitteet.

3. Opintosuunnitelma: Suunnittele, mitä kursseja haluat käydä. Mene rohkeasti kohdeyliopiston nettisivuille ja ota selvää, mitä kursseja voisit suorittaa. Selvitä myös, jos kursseilla on ennakkovaatimuksia (esim. edellytetään, että joku kurssi on suoritettu ennen toista).

4. Motivaatiokirje: Anna motivaatiosi ja asenteesi vaihtoa kohtaan näkyä! Perustele, miksi vaihto on sinulle tärkeä etenkin opintojen, mutta myös muun elämän kannalta. Voitko opiskella vaihdossa jotain sellaista, mitä ei voi Helsingissä lukea? Miksi haluaisit juuri sinne maahan ja kaupunkiin, mihin haet? Mikä merkitys vaihdolla olisi tulevaisuutesi kannalta?

5. Opintorekisteriote: Liitä mukaan hakemukseen.

6. Kielitaito: Selvitä, minkälaista kielitaitoa sinulta edellytetään. Sinun on mahdollisesti suoritettava kielikeskuksen testi tai esim. kansainvälinen maksullinen TOEFL- tai IELTS-testi.

1. Tarkista, että olet saanut hyväksynnän sekä Helsingin yliopiston että kohdeyliopistosi puolesta.

2. Opintotuki: Tee Kelaan opintotuen muutosilmoitus ulkomailla opiskeluasi varten.

3. Muutto ulkomaille: Ilmoita Kelaan ja maistraattiin, että muutat ulkomaille.

4. Asunto: Selvitä, millaisia asumisvaihtoehtoja sinulla on vaihtosi aikana (esim. opiskelija-asunnot, yksityiset, asuntosäätiöt). Tee asuntohakemukset ajoissa (voi olla mahdollista tehdä jo ennen kuin kohdeyliopisto on hyväksynyt sinut). Mieti myös, mitä teet Suomessa olevan asuntosi kanssa, laitatko sen vuokralle?

5. Vakuutus: Hanki koko vaihtoajan voimassa oleva ja kattava vakuutus.

6. HY:n apuraha: Kun sinut on hyväksytty vaihtoon, muista täyttää lomake, jotta saat apurahasi. Selvitä onko sinun mahdollista saada myös muita apurahoja (esim. joltakin liitolta tai jos teet tutkimusta matkasi aikana).

7. Raha: Luottokortti saattaa olla toimivampi väline kuin Visa Electron joissakin kaukomaissa. Ota jonkin verran myös käteistä mukaasi, etenkin jos valuuttana kohdemaassasi ei ole euro. Mieti, kannattaako sinun perustaa paikallinen pankkitili vaihtosi ajaksi.

8. Viisumi: Jos kohdemaahan tarvitaan viisumi, muista hankkia se ajoissa.

9. Passi: Onhan passisi voimassa koko vaihtosi ajan?

10. Rokotukset: Joihinkin maihin edellytetään rokotusten ottamista. Muista miettiä aiotko matkustella vaihtosi aikana, ja olisiko silloin tarpeellista olla jokin rokotus otettuna.

11. Lähtöorientaatio: Helsingin yliopisto järjestää vaihtoon lähtijöille infotilaisuuden, josta saa kattavan paketin kaikkea infoa. Kannattaa siis osallistua!

12. Matkatavarat: Pakkaa mukaan tarvittava, mutta älä liikaa.

13. Matkustus: Kannattaa mennä kaupunkiin jo paria päivää ennen orientaatioviikon/luentojen alkua, niin ehdit majoittua ja tutustua jo vähän kohteeseen. Selvitä, miten pääset lentokentältä yliopistolle, saatko kenties yliopiston kautta kyydin?

14. Orientaatioviikko: Osallistu! Saat paljon infoa ja tutustut jo tuleviin vaihtokavereihisi!


Petra Katainen
Kirjoittaja on ollut yliopistovaihdossa Yhdysvalloissa ja kannustaa kaikkia lähtemään vaihtoon.

Kuvat | Feature-kuva & 1.-2. Riikka Helminen | 3.-4. Petra Katainen
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: