Killan Alumnisauna

TAPAHTUMAT AKK:n uusi työelämätapahtuma Alumnisauna järjestettiin maanantaina 20. huhtikuuta Kattosauna Sivistyksellä. Illan aikana juteltiin rennossa hengessä työelämästä, työnhausta ja pääsivätpä alumnit muistelemaan opiskeluaikojaankin. Killalla on pitkät perinteet työelämäekskursioiden järjestämisessä, mutta tällä kertaa haluttiin kokeilla jotain ihan uutta.

Idea Alumnisaunan taustalla oli tuoda opiskelijat ja alumnit yhteen epämuodollisemmassa tilaisuudessa kuin mitä työelämätapahtumat yleensä ovat. Yhdessä Specia ry:n kanssa järjestetyssä tapahtumassa oli tarjolla ruokaa ja juomaa, jonka jälkeen siirryttiin keskusteluosioon. Paikalla oli kolme alumnia, joista löytyi niin henkilöstön kehittäjä, projektipäällikkö kuin järjestökentän toimija.

Opintojensa alkuvaiheessa olevia opiskelijoita mietityttivät varmasti alumnien ajatukset sivuaineista, niiden valitsemisesta ja merkityksestä. Alumnit tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että opinnoissa kannattaa keskittyä omien kiinnostuksenkohteiden seuraamiseen. Sivuaineista voi toki olla hyötyä tulevaisuudessa, mutta mikään ratkaiseva tai rajoittava tekijä työmarkkinoilla ne eivät ole – tärkeintä on kokonaisuus. Kokonaispaketin merkitystä alumnit painottivat illan aikana useaan otteeseen. Huomionarvoista on myös, että se mikä tuntuu juuri nyt ajankohtaiselta ilmiöltä, ei välttämättä ole sitä enää viiden vuoden päästä, joten katseet kannattaa suunnata avoimin mielin tulevaisuuteen!

Paljon kysymyksiä herätti myös se, miten vastavalmistunut maisteri voisi löytää ensimmäisen oman alan työpaikkansa. Yhdeksi tärkeimmistä tekijöistä työllistymisessä nousi verkostoituminen esimerkiksi harjoittelun tai opiskelijajärjestötoiminnan kautta. Alumnit olivat kokeneet aikanaan työnhaussa erityisen haastavaksi työn vaativuuden arvioimisen. Helpoimpiin hommiin kun ei haluta palkata maisteria, mutta moniin haettuihin paikkoihin etsitään enemmän työkokemusta kartuttaneita tekijöitä. Opiskelijoita rohkaistiinkin ottamaan yhteyttä työpaikkaan jo ennen hakemuksen lähettämistä ja kysymään avoinna olevan työpaikan vaativuudesta sekä sisällöstä. Sillä säästää myös omaa aikaansa, kun ei turhaan hae paikkoja, joihin haetaan toisenlaisia osaajia. Toisaalta alumnit muistuttivat, että toisinaan vaativiinkin tehtäviin saatetaan hakea työntekijää, joka ei ehkä vielä ole valmis paketti, mutta hänestä voidaan saada sellainen kouluttamalla. Alumnit olivat yhtä mieltä siitä, että työhakemusten lähettämisessä kannattaa määrän sijaan panostaa laatuun ja hakea ennen kaikkea niitä paikkoja, joihin on itsellä kiinnostusta ja edellytyksiä.

Osallistujien mukaan illan parasta antia oli huomata, kuinka paljon yhteistä aivan erilaisissa töissä saattaa olla. Vaikka alumnien kokemukset työelämästä poikkesivat toisistaan, asiantuntijatöissä on kuitenkin tiettyjä taitoja, joita työpaikasta riippumatta yleensä tarvitaan. Huojentavaa oli myös kuulla, että vaikka kasvatustiede onkin sinänsä pieni ja tuntematon oppiaine, kasvatustieteilijöitä yleensä arvostetaan työelämässä ja meillä on myös selkeitä vahvuuksia. Monia ilahdutti varmasti jo pelkästään se tieto, että myös vastavalmistuneet kasvatustieteilijät ovat saaneet paljon vastuuta ja vapautta työssään kahvinkeittelyn sijaan.

Alumnit näkivät kasvatustieteiden tutkinnon hyvänä myös työmarkkinoiden ollessa epävarmempia, sillä tutkinnostamme on hyötyä hyvin monenlaisissa työtehtävissä. Kasvatustieteilijä osaa katsoa maailmaa useista eri näkökulmista ja löytää monipuolisesti ratkaisuja työelämän ongelmiin. Vahvan yleisen osaamisen lisäksi opimme nopeasti hallinnollista osaamista tai vaikkapa työoikeutta sen verran kuin tarvitsee. Vaikka kasvatustieteilijä olisikin työpaikalla ainut koulutuksensa edustaja, ei sitä kannata häpeillä, vaan sen sijaan rohkeasti tuoda oma osaamisensa esille!

AKK:n työelämätiimi järjestää vuosittain muun muassa ekskursioita sekä sivuaine- ja työharjoitteluillan. Tänä keväänä innokas viiden hengen työelämätiimi on inspiroitunut yhdessä kehittelemään uusia ideoita. Alumnisaunan lisäksi täysin uutta Killan toiminnassa tulevat olemaan työelämäsafarit, joissa opiskelijat pääsevät pariksi päiväksi kokeilemaan työntekoa johonkin työpaikkaan, sekä After work -illat kesän koittaessa.


Vivi Vaissi

Petra Katainen

Kuvat | 1. Vivi Vaissi | 2. Sara Haura

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: