Ota riski, opiskele

MUUTOS 2015 Sinä olet nyt vastuussa itsestäsi ja tulevaisuudestasi. Opiskelu on sijoitus, jonka riskit sinun on kannettava niin taloudellisesti kuin henkisesti. Mieluiten sinun on osuttava oikeaan jo lukioaikana. Ylioppilaskirjoituksissa kirjoitat ne aineet, joista saat lähtöpisteitä pääsykokeisiin. Yhteishakulomaketta täyttäessäsi osaat laittaa tulevaisuuden haaveesi oikeaan järjestykseen. Kyllä sinä 19-vuotiaana tiedät, mitä haluat työksesi tehdä vaikket ehkä koskaan ole vielä ollut työelämässä.

Etköhän osaa myös ennakoida, millainen on Suomen työllisyystilanne valitsemallasi alalla viiden vuoden kuluttua, kun valmistut tavoiteajassa. Ei sen niin väliä, että asiantuntijatkaan eivät osaa esittää kuin valistuneita arvauksia siitä, minkä ammatin edustajille riittää tulevaisuudessa töitä. Ajatellaan esimerkiksi IT-kuplan innoittamana informaatioteknologian alalle pyrkineitä nuoria 2000-luvun taitteessa. Kupla puhkesi. Opiskelija otti riskin. Seuraukset on hänen kärsittävä.

Oikeiden valintojen tekeminen opintopolkusi alusta asti on ensisijaisen tärkeää. Jo ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat pohtivat sivuainevalintojaan työllistymisen näkökulmasta. Niin kuin tietysti pitääkin. Sinua saattaa kiinnostaa jokin oppiaine, mutta jos et heti keksi, miten se hyödyttää sinua konkreettisesti tulevaisuudessa, kannattaa valita jokin toinen ala. Mieluiten sellainen, joka liittyy jollain tavalla talouteen tai teknologiaan. Muista vain kartoittaa, koska seuraava kupla puhkeaa – kauppatieteiden opiskelukaan ei ole enää varma pääsylippu hyvään työpaikkaan.

Nuoriin ja opiskelijoihin kohdistuvat odotukset ovat ilahduttavan selkeitä ja ristiriidattomia. Hanki oman alasi työkokemusta mieluiten jo ennen varsinaista työelämään siirtymistä. Vähennä työntekoa, jotta se ei viivästyttäisi opintojasi. Oman alasi työpaikat ovat piilossa ja niiden etsimiseen voi mennä aikaa, joten älä lannistu vaan jatka sinnikkäästi etsimistä. Jos et heti löydä koulutustasi vastaavaa työtä, sinun täytyy siirtyä katselemaan ihan mitä tahansa työpaikkailmoituksia 200 kilometrin säteellä. Et kai halua leimautua työtä vieroksuvaksi laiskottelijaksi?

Menestymisen avaimet ovat Sinun käsissäsi. Tuon menestyksen saavutat kouluttautumalla lainarahalla. Muista kuitenkin, että koulutus on kokenut kovan inflaation. Älä siis opiskele liikaa ja pidä toiveesi matalalla – nuorison käsitykset omista kyvyistään kun ovat nykyään niin epärealistisia.


Vivi Vaissi
Kirjoittaja joutuu jatkuvasti muistuttamaan itseään siitä, että elää elämäänsä itseään, ei Suomen kilpailukykyä varten.

Kuvat | Vivi Vaissi

Mainokset

One thought on “Ota riski, opiskele

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: