Sivuaine-esittelyssä yhteiskuntapolitiikka

Näyttökuva 2015-12-05 kohteessa 12.17.17MITÄ SIVUAINEEKSI? Mitä on hyvinvointi ja miten sen olemassa olo taataan? Kenen tehtävä on huolehtia ihmisten hyvinvoinnista? Millainen on oikeudenmukainen yhteiskunta ja millaista eriarvoisuutta tai syrjäytymistä yhteiskunnassa ilmenee? Mitkä ovat sosiaalipolitiikkamme haasteet ja mahdollisuudet globalisoituvassa, markkinavetoisessa maailmassamme? Jos nämä kysymykset ovat joskus pyörineet mielessäsi, on Valtiotieteellisen tiedekunnan tarjoama Yhteiskuntapolitiikan sivuainekokonaisuus mahdollisesti sinua varten!

Helsingin yliopiston Valtiotieteellisen tiedekunnan sosiaalitieteiden laitokselle sijoittuva oppiaine yhteiskuntapolitiikka pyrkii tutkimuksellaan ja opetuksellaan vastamaan edellä esitettyihin kysymyksiin. Yhteiskuntapolitiikka tarkastelee yhteiskuntaa monilla tasoilla, aina globaalista järjestelmästä ihmisten yksilölliseen elämään asti. Yhteiskuntapolitiikan keskeisimpiä tutkimusalueita ovat hyvinvointivaltion nykyisyys ja tulevaisuus, kansalaisyhteiskunta sekä elämää koskevat poliittiset kysymykset.

Helsingin yliopistossa yhteiskuntapolitiikan tutkimus jakautuu muun muassa seuraaville painopistealueille: kaupunkitutkimus, vanhenemisen tutkimus, ympäristöpolitiikka sekä yhteiskunnallinen vammaistutkimus. Näiden painopistealueiden lisäksi jo johdantokurssilla pääset tutustumaan suomalaiseen sosiaalipolitiikkaan aina terveys- ja työelämäpolitiikasta perhepolitiikkaan asti. Sivuaineopiskelijoille tarkoitetut perus- ja aineopinnot ovat avoimia kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille ja ilmoittautuminen kursseille tapahtuu tutun ja turvallisen WebOodin kautta.

Valinnanvapautta ja hieman vähemmän vapaita lauantaiaamuja

Yhteiskuntapolitiikan sivuaineopinnot järjestetään pitkälti samalla lailla kuin muutkin valtiotieteellisen tiedekunnan sivuaineopinnot, joissa opiskelu painottuu itsenäisesti suoritettaviin kirjatentteihin. Johdantokurssi järjestetään heti alkusyksystä ja se on tarkoitettu kaikille yhteiskuntapolitiikan opintoja aloitteleville pää- ja sivuaineopiskelijoille. Tämän lisäksi perusopintoihin kuuluu kaksi kaikille sivuaineopiskelijoille pakollista kurssia sekä kaksi vaihtoehtoista, tietystä ryhmästä valittavaa kurssia. Aineopintojen kohdalla puolestaan ennalta määrättyjä, kaikille pakollisia opintoja on 20 opintopisteen verran ja loput 15 opintopistettä opiskelija saa valita omien kiinnostuksen kohteiden mukaan kurssitarjottimelta, jossa on reilut kymmenenkunta eri vaihtoehtoa. Valinnanvapaus sekä perus- että aineopintojen kohdalla mahdollistaa kokonaisuuden, jossa voit painottaa juuri niitä osa-alueita, jotka sinua yhteiskuntapolitiikassa kiinnostavat.

Vaikka kirjatenttejä on paljon ja ainakin 70 % kursseista tulee suorittaa itsenäisesti niiden muodossa, on se kaikessa tylsyydessään myös jonkinlainen etu. Voit suunnitella opintosi pitkälti omiin aikatauluihin sopivaksi ja viettää hieman totutusta poikkeavia lauantai-aamuja muiden opiskelijoiden kanssa. Yhteiskuntapolitiikan tiedekuntatentit järjestetään nimittäin kerran kuukaudessa lauantaiaamuna Porthanian suuressa salissa. Vaikka ajatus tentistä keskellä viikonloppua voi tuntua painajaiselta, sisältää se myös aivan ainutlaatuisen startin viikonloppuun ja näin viikonlopputyötä tekevän näkökulmasta myös takuuvarman lauantaivapaan töistä ainakin kerran kuussa. Tämän lisäksi osan tenteistä voi tästä vuodesta lähtien suorittaa joko verkko- tai akvaariotentteinä, joista lisätietoja löytyy yhteiskuntapolitiikan opinto-oppaasta WebOodin kautta.

Jatkuvaa kyseenalaistamista ja antoisaa pohdintaa

Aloitin yhteiskuntapolitiikan sivuaineopinnot toisena opiskeluvuotenani ja valtiotieteellisen tiedekunnan joustavien käytäntöjen avulla sainkin suurimman osan kursseista suoritetuksi jo ensimmäisen vuoden aikana. Sivuainevalintani kumpusi pitkälti fuksivuoden aikana heränneestä kiinnostuksesta kasvatuksen ja koulutuksen yhteiskunnallista roolia ja kysymyksiä kohtaan. Koska tiedonjanoni on aidon kiinnostuksen alla usein sammumaton, kaipasin lisää näkökulmaa ja tarttumapintaa aloittelevan tieteilijäsieluni intohimon kohteisiin; eriarvoisuuteen, tasa-arvoon ja yhteiskuntamme keskeisimpiin ongelmiin ja mahdollisuuksiin.

Yhteiskuntapolitiikalta olen saanut kasvatustieteen opintoihini juuri sen lisän, mitä olin kaivannutkin! Yhteiskuntapolitiikan teoreettiset ja metodologiset lähtökohdat ovat hyvin samanlaisia muiden yhteiskuntatieteiden sekä kasvatustieteiden kanssa. Oppiaineen kriittinen, kyseenalaistava sekä pohdiskeleva tarkastelutapa pyrkii arkikäsitysten kyseenalaistamiseen, mutta toisaalta aivan arkipäiväisten ja meitä jokaista koskettavien ongelmien ratkaisemiseen.

Yhteiskuntapolitiikkaa voisi kuvailla jopa aika käytännönläheiseksi tieteenalaksi keskellä akateemista teoriaviidakkoa. Vaikka se sisältää pari puhtaasti yhteiskuntateorioihin perustuvaa tenttiä, ovat kurssien teemat pitkälti teemoja, jotka ovat yleissivistäviä ja koskettavat jokaista kansalaista. Sekä opetuksen että tenttien tehtävänä on ensisijaisesti herättää opiskelija ajattelemaan ja kyseenalaistamaan, ei opettelemaan ulkoa. Koenkin, että vaikka kirjatenttejä on ollut varmaan kymmenkunta ja luettavia sivuja monia tuhansia, ei opiskelu ole vaatinut järjetöntä pänttäämistä vaan ennemminkin aktiivista ympäröivän maailman seuraamista ja kykyä ymmärtää ja toisaalta kyseenalaistaa kaikkea sitä, mitä ympärillämme tapahtuu.

yhpo

Ne kurssit, joissa myös sivuaineopiskelijoilla on ollut mahdollisuus osallistua opetukseen, ovat olleet ainakin omien yhteiskuntapolitiikan opintojeni suola. Opetus on ollut harvinaisen hyvää ja aktivoivaa ja paras asia luennoilla on ehdottomasti ollut avoin, joskus kuumiakin tunteita sisältänyt keskusteluilmapiiri, jossa muiden opiskelijoiden näkökulmat yhteiskuntapoliittisiin kysymyksiin ovat avartaneet myös omaa, vahvasti kasvatustieteellistä ajattelutapaa.

Erityisesti aineopintojen vapaavalintaisiin kursseihin kuuluva, tänä syksynä järjestetty seminaarimuotoinen Yksinäisyys hyvinvointivaltiossa –kurssi herätti ajattelemaan yksinäisyyttä ja yksilöiden sosiaalista asemaa aivan uudella tapaa. En tiedä, olenko yliopistourani aikana kokenut millään muulla kurssilla yhtä vahvaa kiinnostusta ja intohimoa opiskeltavaa asiaa kohtaan ja hetken aikaa innostuksissani päässä pyöri jopa ajatus pääaineen vaihtamisesta. Vain sen takia, että aihe kosketti niin lujaa tärkeydellään ja kiinnostavuudellaan.

Koen, että yhteiskuntapolitiikka ja kasvatustiede muodostavat lyömättömän combon, joka antaa opiskelijalle vankan asiantuntijuuden ymmärtää yksilön sekä ryhmien erilaisia sosiaalisia lähtökohtia elämään. Yhteiskuntapolitiikka auttaa kasvatustieteilijää ymmärtämään tasa-arvon, eriarvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden kysymyksiä myös kasvatuksen ja koulutuksen ulkopuolelta kuten terveydestä, asuinalueesta ja sosiaalisesta taustasta käsin.

On ollut tärkeää ymmärtää, miten kasvatus ja koulutus ovat yhteydessä terveyteemme, tulotasoomme, asuinalueeseemme ja miten nämä seikat puolestaan vaikuttavat ihmisen mahdollisuuksiin esimerkiksi kouluttautua. Toisaalta yhteiskuntapolitiikka antaa eväitä jokapäiväiseen elämäämme selittämällä, miten sosiaaliturvamme toimii tai miten päivittäinen kulutuskäyttäytymisemme vaikuttaa yhteiskunnan toimintaan tänä päivänä ja tulevaisuudessa. Tärkeintä minulle yhteiskuntapolitiikan opinnoissa on ollut ymmärtää usein luonnollisia, mutta toisinaan monimutkaisiakin syy-seuraussuhteita, jotka vaikuttavat jokaisen yksilön asemaan ja mahdollisuuksiin sekä laajemmassa mittakaavassa yhteiskuntamme ja koko maailmaan rakenteisiin ja olosuhteisiin.

Suosittelen sivuainetta kaikille niille, jotka kokevat kriittisen ajattelun ja avoimen pohdinnan opiskelujen ja oman asiantuntijuuden avainasioiksi ja joiden mielestä yhteiskuntamme tasa-arvolle ja oikeudenmukaisuudelle on vielä paljon tehtävissä. Maailmanparantajat sekä yhteiskuntakriittiset ajattelijat, yhteiskuntapolitiikka on ehdottomasti teitä varten!


Pauliina Turunen
Kolmannen vuoden opiskelija, joka hahmottaa jokapäiväistä ympäristöään nykyään (turhankin) usein yhteiskuntapoliittiset linssit silmillä

Kuvat | 1. Pauliina Turunen 2. Aikuiskasvatuksen Kilta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: