Matkapoppoo Firenzessä

KANSAINVÄLISYYS Viime talvena fuksien keskuudesta lähti liikkeelle idea opintomatkasta ulkomaille. Sanoista ryhdyttiin nopeasti tekoihin ja pian kirjoiteltiinkin jo apurahahakemuksia ja suunniteltiin varainkeruutempauksia. Aikuiskasvatuksen Killan historiassa opintomatka ei suinkaan ollut ensimmäinen laatuaan, mutta edellisestä oli vierähtänyt aikaa jo useampi vuosi. Lokakuussa 15 seikkailuintoista kasvista pakkasivat reppunsa ja matkalaukkunsa ja suuntasivat kohti Italian Firenzeä.

Kasvatustieteitä Italiassa

Suomalaisen koulutuksen maine oli kiirinyt Firenzeen saakka, sillä ryhmämme sai yliopistolla hyvin innostuneen vastaanoton. Etukäteen tiesimme vain osallistuvamme aamuluennolle ja olimme varautuneet pari tuntia kestävään italiankieliseen opetukseen, josta emme ymmärtäisi sanaakaan. Sen sijaan professori oli valmistautunut pitämään koko laadullisten menetelmien luennon englanniksi ja pääsimme jopa tekemään ryhmätyötä paikallisten opiskelijoiden kanssa.

firenze1
Ryhmätyön aiheena oli haastattelulomakkeen tekeminen

Yliopistolla vieraillessamme saimme kattavan kuvan kasvatustieteiden opiskelusta ja opetuksesta Firenzessä ja ylipäänsä italialaisesta koulutusjärjestelmästä. Ehkä suurimman vaikutuksen teki meidät vastaanottaneen professori Boffon kiinnostus luennoimiseen. Hän ja muutama muu kasvatustieteen professori keräävät palautetta parantaakseen opetustaan – jokaisen luennon jälkeen! Opiskelijat siis kirjoittavat paperilapulle joka kerta palautetta opettajalle. Sen lisäksi kerätään kurssipalautetta kuten Helsingin yliopistossakin. Tällaiselle omistautuneisuudelle ei voi kuin nostaa hattua.

Omissa opinnoissamme lähdetään heti fuksivuonna liikkeelle tutkimuksen kautta. Firenzessä homma toimii juuri päinvastoin – ensin käytetään paljon aikaa teoriaan ja vasta sen jälkeen siirrytään tutkimuksen tekemiseen. Toki saimme myös kuulla tutkimuksesta, jota Firenzen yliopistolla kasvatustieteissä tehdään. Yksi esimerkki tutkimuskohteista oli opiskelijoiden siirtymä opiskelijaelämästä ensimmäiseen työpaikkaan. Erityisen kiinnostavan aiheesta tekee se, että Italiassa nuorisotyöttömyys on suurta, myös korkeakoulutettujen nuorten keskuudessa vaikka korkeakoulutettujen määrä onkin Italiassa pienempi kuin Suomessa. Tämä näkyy muunmuassa maisteriopiskelijoiden määrän kasvuna, sillä aiemmin on ollut yleistä siirtyä työelämään jo kandivaiheen jälkeen. Nykyisin moni italialainen nuori opiskelee pidempään välttääkseen työttömyyden. Niin opiskelijat kuin opettajatkin painottivat kuitenkin sitä, kuinka paljon yliopisto panostaa opiskelijoiden työllistymisen tukemiseen ja uraohjaukseen.

firenze6
Saimme nauttia Firenzen yliopiston kattoterassin näkymistä – taustalla tuomiokirkko

Saimme myös vastata lukuisiin kysymyksiin suomalaisesta koulujärjestelmästä ja sen hienouksista. Vaikka Suomessa ollaankin huolissaan uusimmista PISA-tuloksista ja tarpeesta uudistaa koulua, arvostetaan koulutusjärjestelmäämme edelleen ulkomailla. Paikallisten opiskelijoiden kanssa pääsimme myös esimerkiksi vertailemaan naisten aseman eroja Suomessa ja Italiassa sekä pohtimaan tieto- ja viestintätekniikan merkitystä opetuksessa ja yhteiskunnassa.

Pizzaa, pastaa ja patsaita

Viikon matkaan mahtui akateemisen osan lisäksi tietysti myös huvituksia ja erilaisista nähtävyyksistä nauttimista. Firenze on varsinainen taiteen, arkkitehtuurin ja historian ystävän unelmakohde. Kuljimme joka päivä Firenzen upean tuomiokirkon ohi ja haistelimme tunnelmaa kuuluisalla Ponte Vecchion sillalla. Osa matkapoppoolaisista kävi myös iltapäiväretkellä Pisan kaupungissa. Kaltevaa tornia yritettiin suoristaa monen kasviksen voimin, mutta vinoksi jäi! Kävimme myös tutustumassa paikallisen viinin tuotantoon Toscanan viinitiloilla ja opettelimme viininmaistelun kiemuroita.

firenze3
Monen matkapoppoolaisen mielestä reissun parasta antia oli retki Toscanan viinitiloille italialaisten oppaiden kanssa

Reissumme kohokohtia olivat ehdottomasti yhteiset, pitkän pöydän ääressä vietetyt illalliset. Suomen päässä 15 hengen seurueemme sai välillä innostuessaan osakseen pahoja katseita, mutta äänekkäässä italialaisessa seurustelukulttuurissa olimme kuin kotonamme. Metsästimme täydellistä pasta carbonaraa ja maistelimme paikallista herkkua tryffeliä kaikissa muodoissa.

firenze2
Italialainen ruoka vei mennessään

Mitä onnistunut ryhmämatka vaatii osallistujilta?

Jos haikailee onnistuneen ryhmämatkan perään, on syytä miettiä jo etukäteen millaisia odotuksia kullakin osallistujalla on. Matkapoppoolaisen ehkä tärkein ominaisuus on joustavuus. Ison porukan kanssa liikuttaessa on kuitenkin itsenäisen reppureissaajankin taivuttava tekemään jonkinlainen matkasuunnitelma. Suunnittelimme yhdessä väljän ohjelman viikon ajaksi ja pohdimme, mitkä ovat sellaisia aktiviteetteja, joihin kaikki yhdessä halusimme osallistua ja miten ne olisi järkevintä toteuttaa. Sen lisäksi jätimme riittävästi vapaata aikaa, jonka jokainen matkapoppoolainen sai viettää haluamallaan tavalla. On turha olettaa, että koko matka tulisi viettää 15 hengen porukassa aamusta iltaan. Oman ajan tärkeys, ennakoidusti suunnitellut tapaamiset ja välietapit, sekä luottamus muihin ovat tärkeitä elementtejä positiivisen ilmapiirin luomisessa ja rennon fiiliksen ylläpitämisessä.

firenze4
AKK:n oma akrobaatti Seikku innostui taiteilemaan valokuvauksellisissa maisemissa

Tietysti matka vaatii myös työtä ja sitoutumista jo ennen itse reissuun lähtöä. Varainkeruulla saimme kustannettua kaikille matkapoppoolaisille niin lennot kuin majoituksenkin, mutta se vaati kyllä jokaisen osallistujan panosta! Unohtumattomia kokemuksia keräsimme jo ennen reissua esimerkiksi perustamalla Ravintolapäivänä oman pienen kakkukahvilamme ja järjestämällä useammankin kirpparimyynnin. Mukaan mahtui kuitenkin myös muuta: opiskelijabileiden järjestämistä, sukkien myymistä ja ruokakauppojen inventaarioita. Opintomatkan voi toki järjestää aivan toisellakin tavalla, vaikkapa täysin omakustanteisena.

firenze5
Firenze iltahämärässä

Suurin osa matkapoppoolaisista oli toisen vuoden opiskelijoita ja siten jo entuudestaan jollain tasolla tuttuja keskenään. Onneksi mukaan lähti myös muutama ”vanhempi” opiskelija! Opintomatka on loistava tapa tutustua uusiin ihmisiin ja syventää ystävyyttä opiskelukavereiden kanssa entisestään. Matkapoppoo suositteleekin lämpimästi tarttumaan tuumasta toimeen, jos opintomatkalle lähteminen houkuttelee!

Aikuiskasvatuksen Killan Matkapoppoo sai Firenzen-matkaa varten apurahaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalta ja Kansalaisopistojen liitolta. Suurkiitos tuesta kasvatustieteen opiskelijoiden kansainvälistymiselle!

Lue myös viime kevään artikkeli opintomatkan järjestämisestä!


Vivi Vaissi
Sandra Suomela

Kuvat | Vivi Vaissi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: