Kasvatustieteilijät työnhakutaitoja päivittämässä

duunisafari_21315438463_oAIKUISKOULUTUS 26. tammikuuta kasvatustieteilijät valmistautuivat joukolla työnhakuun, kun Aikuiskasvatuksen Kilta ry ja Specia ry järjestivät yhteistyössä Siltavuorenpenkereellä CV-klinikan ja työnhakusimulaattorin. Päivän aikana osallistujilla oli mahdollisuus käydä myös CV-kuvauksessa. 

Tapahtuma järjestettiin jo toista kertaa ja se herätti paljon kiinnostusta. Kaikki paikat varattiin täyteen, ja lopulta työnhakutaitojaan kävi päivittämässä yhteensä 16 kasvatustieteilijää eri vuosikursseilta aina fuksista opintojaan viimeistelevään opiskelijaan. Vinkkejä työnhakuun oli antamassa Specian kehittämispäällikkö Hanna-Mari Koski. Jaossa oli 15 minuutin aikoja joko CV-klinikalle tai työhaastattelusimulaattoriin osallistujan valinnan mukaan. CV-klinikalla osallistuja sai Hanna-Marilta apua ja vinkkejä ansioluettelon hiomiseen huippukuntoon. Työhaastattelusimulaattorissa taas Hanna-Mari kysyi osallistujalta tyypillisiä työhaastattelukysymyksiä ja antoi palautetta vastauksista.

Päätin osallistua tapahtumaan, koska huomasin ansioluetteloni kaipaavan päivittämistä. Olen opiskelun ohella työskennellyt viime vuosina samoissa työpaikoissa, joten en ollut päivittänyt CV:täni tai ollut työnhakutilanteessa moneen vuoteen. Niinpä Hanna-Marin vinkit tulivat todelliseen tarpeeseen!

Millaisia neuvoja sitten sain? Ensinnäkin olin tyystin unohtanut, että ansioluettelon alussa olisi hyvä olla pieni esittely, profiili, jossa hakija esittelee itsensä luonteen, tavoitteiden ja mielenkiinnon kohteiden kautta lyhyesti muutamalla lauseella. Profiilia olisi hyvä muokata sen mukaan, millaista työpaikkaa on hakemassa. Hanna-Mari korostikin, että on tärkeää räätälöidä CV haettavan työpaikan mukaan. Työnantajat arvostavat sitä, että työnhakija on jo valmiiksi valikoinut ansioluetteloonsa haettavan työn kannalta relevanteimmat asiat. Olisi kuitenkin hyvä, että jokaisella olisi tallessa luonnos ansioluettelon pohjaksi, josta ilmenee kaikki mahdollinen työkokemus ja osaaminen. Halutessaan nämä tiedot voi luetella valmiin CV:n liitteeseen.

Vinkkejä sain myös CV:n ulkoasuun. Hanna-Mari antoi neuvoja siihen, miten ansioluettelosta saa selkeän ja informatiivisen. Kannattaa esimerkiksi opinahjon sijasta painottaa tutkintoa, koska tutkinto kertoo hakijasta enemmän. Keskeneräinen tutkinto kannattaa merkitä niin, että tutkinnon vieressä on suunniteltu valmistumisajankohta. Näin pystyy tuomaan esiin opintojensa tavoitteellisuutta. Lisäksi valokuva itsestä on tärkeä. Onneksi siis kävin päivän aikana CV-kuvauksessa.

Ehkä tärkein Hanna-Marilta saamani vinkki oli se, että ansioluettelossa kannattaa tuoda työtehtävien lisäksi esiin se, mitä osaamista kyseisestä työstä on kertynyt. Vaikka aikaisempi työkokemus ei vastaisikaan työtehtäviltään haettavaa työtä on mahdollista, että aikaisemmista töistä on kuitenkin kertynyt sellaista osaamista, jota arvostetaan haettavassa uudessa työssä. Lisäksi IT-osaamista on syytä eritellä ansioluetteloon. Nykyään monet työnantajat arvostavat sosiaalisen median hallintaa, ja niinpä siihen liittyvästä osaamisesta kannattaa mainita CV:ssä.

Kyselin myös kahdelta muulta ansioluetteloaan päivittämässä olleelta opiskelijalta, oliko klinikasta hyötyä ja mitä uutta he oppivat. Molemmat pitivät tapaamista Hanna-Marin kanssa hyödyllisenä. Ensimmäisen vuoden opiskelija Sanni kertoi, että hänellä oli jo valmiina hyvä CV:n pohja, mutta Hanna-Marilta hän sai hyviä vinkkejä sen kehittämiseen. Hänestä oli hyvä tietää, että tarvittaessa Specialta saa apua työnhakuun jatkossakin. Sanni piti tärkeinä vinkkeinä myös IT- ja some-osaamisen korostamista CV:ssä ja CV:n räätälöintiä haettavan kohteen mukaan. Viidennen vuoden opiskelija Venla taas piti tärkeänä neuvona sitä, että CV:ssä kannattaa korostaa osaamista, jota on kertynyt edellisistä työpaikoista ja sitä, että CV:ssä on hyvä olla profiili. Molemmat klinikalla kävijät mainitsivat uutena ja kiinnostavana asiana Hanna-Marin vinkin verkkotyökalujen käyttämisestä. Yksi tällainen verkkotyökalu on esimerkiksi Hanna-Marin esittelemä Canva ohjelma, jolla pystyy tekemään CV:n verkkoon.

Kuulemani sekä oman kokemukseni perusteella päivästä oli siis iloa ja hyötyä siihen osallistuneille opiskelijoille. Henkilökohtaisessa ohjauksessa sai täsmällisiä ohjeita juuri omaan työnhakuun liittyen.  Jos CV-klinikka ja työhaastattelusimulaattori jäivät tällä kerralla väliin, mutta työnhakutaidot kaipaisivat kehittämistä, on ohjauksen saaminen mahdollista myöhemminkin. Hanna-Mari nimittäin muistuttaa, että Specian jäsenenä on mahdollisuus saada henkilökohtaista apua työnhakuun, esimerkiksi ohjausta CV:n laatimiseen.

Sieppaa

 

Juttu on osa Aikuiskasvatuksen Killan 30-vuotisen taipaleen juhlavuoden juttusarjaa. Sarjassa esitellään aikuiskasvatuksen alaa ja toimijoita.

Maarit Röynä

Mainokset

One thought on “Kasvatustieteilijät työnhakutaitoja päivittämässä

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: