Järjestötyötä rakkaudella ja rohkeudella – Mistä on Aikuiskasvatuksen Kilta tehty vuonna 2016?

Kilta juhlii tänä vuonna kolmikymppisen syntymäpäiviä. Juhlavuoden kunniaksi on hyvä pysähtyä pohtimaan, millaista tietä pitkin tähän pisteeseen on kuljettu. 

Alun perin pieni Kilta on perustettu työelämäjärjestöksi aikuiskasvatustieteen asemaa ja aikuiskasvatustieteilijöiden uraa edistämään, josta se on kasvanut vuosien työn tuloksena nykyiseen mittaansa, laajentaen toimintakenttäänsä myös yleisen kasvatustieteen saralle. Tänä vuonna olemme käyttäneet erityisesti aikaa Killan identiteetin hahmottamiseen, sillä juhlavuosi on luonteva paikka pysähtyä ja tehdä välitilinpäätös. Vanhat saappaat ovat alkaneet käydä turhan pieniksi. Killan lähestyessä keski-iän rajapyykkiä onkin luontevaa astua ulos lasten kengistä.

Aikuiskasvatuksen Kilta on käyttäytymistieteellisen järjestökentän erilainen nuori, joka on virallisesti ja nimensä mukaisesti kilta, ei ainejärjestö. Olemmekin tiedekuntamme ensimmäinen ja ainakin toistaiseksi ainoa kilta. ”Kilta” tässä yhteydessä ei tarkoita mitään salaseuraa (eikä teekkarimenneisyyttä!), vaan ainoastaan sitä, että toimintamme juuret ovat työelämän ja opintojen rajapinnassa. Olemme työelämäjärjestönä kuitenkin kasvaneet viime vuosina kohisten ja sovittaneet päähämme monta uutta ja värikästä hattua. Tärkein niistä on silti – edelleen – yhteisen kasvatustieteilijän identiteetin rakentaminen.

Kuten todettu, Kilta on työelämäjärjestö. Työelämä tänä päivänä on joustavaa ja moniulotteista. Tätä on myös Kilta, jonka toiminnassa huomioidaan vapaa-ajan ja työelämän rajapinnan häilyvyys. Väittäisimme, että hyvinvointi ja jaksaminen sekä omalla alalla verkostoituminen ovatkin omalla tavallaan yhtä oleellisia työelämätaitoja kuin Excel-kurssit, harjoitteluillat ja Duunisafarit. Ajoittain on myös rehellisesti hyvä nollata ja hellittää ammatti-identiteetin rakennuspuuhissa – jos hyvät työpaikat järjestävät parhaat pikkujoulut, Kilta puolestaan hoitaa opiskelijavuoden jorailut.

Kilta haluaa sekä tukea jäsenistönsä luovuutta ja rohkeutta että toimia siinä itse esimerkkinä. Työelämä on dynaaminen ja täynnä mahdollisuuksia, jotka lymyävät lähes aina jossain ihan muualla kuin TE-toimiston työpaikkailmoituksissa. Haluammekin kannustaa jäseniämme etsimään ja toteuttamaan itseään (ja siinä sivussa jeesaamaan kaveriakin – toisten voimauttaminen on pop!). Eväiksi tarjoamme niin tarinoita kuin myös itse kokemuksia työelämästä ja sen vierestä. Olemme halunneet viime vuosina yhdistää tapahtumissamme tiedon ja sen jakamisen itse tekemiseen ja learning by doing -asenteeseen. Tämä näkyy esimerkiksi Duunisafareilla. Killalla on vakaa usko kasvatustieteilijän osaamisen erityisyyteen – silloinkin kun kasvis itse epäröi.  

Uskomme moni- ja poikkitieteellisyyteen ja suhtaudumme rajoihin ja rajoituksiin kriittisesti. Killan toimintaa tehdään kokeilevalla meiningillä ja ”opiskelijajärjestössä on turvallista epäonnistua”-asenteella. Toimintamme voi kulkea uusia polkuja vaikka jokaikinen vuosi – senhetkisten toimijoiden ja jäsenten kiinnostusten ohjaamana. Siksi jokainen Killan hallitukseen tai sen alaiseen tiimin tuleva saakin toteuttaa omaa inspiraatiotaan; olkoon kyseessä sitsit, työelämäinnovaatiot, taloushallinto tai hyvinvointitapahtumat. Emme halua pakottaa ihmisiä jähmeään ja konservatiiviseen työelämäkäsitykseen – joku kasvatustieteilijä voi työllistää itsensä  tulevaisuudessa esimerkiksi tapahtumatuottajana ja toinen hyvinvointiyrittäjänä. Täten myös Killan monet kasvot ovat perustellut.

Työelämä ja tietotyö ovat nykyään lähes synonyymeja yhteistoiminnalle – aika harvassa ovat pestit, joissa saisi sammaloitua omaan kammioonsa (edes se kuuluisa tutkijan työ ei ole sellaista!). Näitä asiantuntijatyössä tärkeitä verkostoja Kilta haluaa tarjota jäsenilleen. Pidämme ahkerasti yhteyttä alumneihin ja pyrimme yhdistämään eri vuosikurssin opiskelijoita tapahtumien kautta. Verkostoitumisella on joskus turhaan negatiivinen kaiku, mutta Killassa se ymmärretään tavaksi liittyä isoon ammattiyhteisöön, jossa osaajat vaihtavat taitoja, ideoita, inspiraatiota ja usein myös rehellisesti työpaikkoja. Jos ei ikinä hyödynnä omia verkostojaan, saattaa kuvitella antavansa itsestään nöyrän kuvan – sen sijaan todellisuudessa jää vain ulkopuolelle niistä mahdollisuuksista, jotka kulkevat epävirallisia sosiaalisia lankoja pitkin. Osallistumalla Killan toimintaan saa lähes itsestään kasan moniosaajia omaan verkkoonsa!

Vaikka Kilta toimii paljon työelämäkentällä ja rakentaa sinne aktiivisesti uusia siltoja, se on myös yksi Conduksen neljästätoista jäsenjärjestöstä. Olemme tuttu näky niin Penkereellä, Merkkimarkkinoilla kuin muissakin poikkitieteellisissä tapahtumissa, sillä Kilta tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa aina ammattiliitosta teekkarijärjestöihin saakka!  Kasvatustieteilijän identiteetti kun ei napsahda päälle vasta sitten, kun maisterin tutkinto on taskussa tai ensimmäinen oman alan työpaikka CV:n paraatipaikalla.

Kuten todettu, pienestä työelämäyhteisöstä on kasvanut terhakka järjestö, joka toimii tekijöidensä intohimon ohjaamana. Tänä päivänä Killassa toteutetaan tapahtumia aina monen sadan hengen bileistä rauhallisempiin hyvinvointitapahtumiin, työelämätapahtumia tai alamme edunvalvontaa unohtamatta! Pohjimmaisena tarkoituksena kaikessa on luoda – ja päivittäisillä teoilla ylläpitää – voimauttavaa kasvatustieteilijöiden yhteisöä, jonka jäsenet nostavat toisiaan ylemmäs niin yliopistolla, työelämässä kuin vapaa-ajallakin.

 

Kasvatustieteilijän identiteettiä rakentamassa,

Anni Klutas, Heini Vainikka, Laura Lindfors, Maarit Röynä, Tanja Lazareva

hallituspic 1.jpg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: