Palvelusuunnittelua alppimaisemissa

Korkeakouluharjoittelu_513xxKANSAINVÄLISYYS JA HARJOITTELU Oletko aina unelmoinut töiden tekemisestä ulkomailla? Minä en ollut, en ainakaan siinä määrin että olisin aktiivisesti tavoitellut harjoittelupaikkaa Saksassa. Sinne kuitenkin päädyin. Suunnittelin puoli vuotta koulutuksia IT-yrityksessä robotiikan ja koodauksen parissa – ja rakastuin teknologiaan. Kerron tässä jutussa kokemuksistani ja harkkapaikan hakemisesta sekä ihan vähän Münchenistä. Toivottavasti inspiroidut!

Tietenkin minua jännitti järjettömän paljon. Ehtisin laskeutua lennolta, viettää puolitoista päivää poikaystäväni kanssa ja valita työvaatteet. Maanantaihin oli kaksi päivää. Aloittaisin kahden päivän kuluttua työt IT-alan yrityksessä, jossa loisin koulutuksia ja rakentaisin nettialustan asiakkaidemme oppimisen tueksi, eikä minulla ollut IT-alalta lainkaan aiempaa työkokemusta. Tämän olin kertonut aivan avoimesti haastattelussa. Motivaationi oli kuitenkin vakuuttanut, ja kun kerran minuun uskottiin, täytyi minunkin uskoa itseeni. Minua pelotti, mutta enemmän olin innoissani.

Miten oikein päädyinkään Müncheniin NavVis-nimiseen yritykseen? Enhän todellakaan ollut koko ikääni unelmoinut Saksassa työskentelemisestä. Oikeastaan koko maa ei kiinnostanut minua juurikaan. Silti olin viettänyt edellisen kesän poikaystäväni kanssa Münchenissä, ja hullaantunut Alppimaisemiin. Kun vuosi vaihtui, päätin että haluan takaisin. Tein näin: kerroin kaikille kavereilleni, kavereiden kavereille, kavereiden vanhemmille ja ties kenelle, että etsin harjoittelupaikkaa Münchenissä. Kerroin siitä Facebookin Ompeluseurassa ja LinkedInissä. Fiksua olisi varmaan ollut kertoa siitä vielä Saksassa suositussa Xingissä. Vinkkejä ja kokemuksia alkoi joka tapauksessa sataa niskaani. Valitsin niistä kiinnostavimmat.

Kuukauden hakemusten rustailun jälkeen lensin haastatteluun, joka sitten kuitenkin tapahtui Skypessä. Tästä lannistumatta vietin ihanan keväisen viikon Münchenissä ja valmistauduin haastattelun kakkosvaiheeseen. Minut nimittäin oli kutsuttu koko päiväksi toimistolle sekä tulevan tiimini kanssa lounaalle. Minulle oli lisäksi annettu haaste, jonka kanssa työskentelin neljä päivää. Enhän vielä aiemmin ollut kokeillut palveluiden suunnittelua, mutta nyt raapustin arviota nettisivujen käyttöliittymästä palveluna ja luin tilastoista yrityksen menestymisestä. Tärisin jännityksestä esittäessäni tuloksiani uudelle tiimilleni. Kun people-tiimistä soitettiin minulle vielä saman iltana, olin jo poikaystäväni kanssa ravintolassa juhlimassa onnistunutta haastattelua.

Uusi tiimini oli ihana. Jo työnhakuprosessi oli miellyttävä, ja se vahvisti haluani päästä yritykseen töihin. Hype tietenkin aina laskee. Minulle näin kävi muutaman ensimmäisen työpäivän aikana, kun huomasin, etten ymmärtänyt mistään mitään. Tapaamisissa ja tiimimiiteissä tuijotin työkavereitani silmä kovana käsittääkseni mistä he puhuvat. Höristin korviani saadessani ensimmäiset tehtäväni, navigation app back-end processing training, vaikka kielen tasolla ymmärsinkin sanat. Työkaverini olivat onneksi uskomattoman mukavia. Teimme paljon asioita

yhdessä töiden jälkeen, sillä lähes jokainen oli muuttanut Müncheniin muualta, ja harva oli vielä asettunut. Tutustuin myös siihen kaverin kaveriin, joka minua oli suositellut NavVisille.

Olin NavVisilla töissä viisi kuukautta. Tuona aikana ehdin oppia yrityksen teknologiasta ja toiminnasta, sekä työskennellä neljän oman projektin parissa. Näimme NavVisilla oppimisen palveluna, jota tarjoamme asiakkaillemme. Näitä palveluja pääsin kehittämään. NavVisilla ei oikeastaan eroteltu harjoittelijoita tai opiskelijoita vakituisista työntekijöistä. Meillä oli samat vastuut ja samanlaisia projekteja. Muutaman kuukauden jälkeen olin myös äärimmäisen tyytyväinen kasvatustieteilijän koulutukseeni, sillä huomasin, miten paljon minulla on annettavaa. Suunnittelin kokonaisen oppimisalustan nettiin. Päätin, mitkä ovat parhaat tavat opettaa tiettyjä asiakokonaisuuksia, ja myös miten suunnitella nettisivujen rakenne. Opin HTML:ää ja luin oppimisteorioita. Työ vaati, tai mahdollisti, jatkuvan uuden oppimisen.

Suurimpia haasteita minulle olivat kieli ja työajat. Aloitin työt yhdeksältä ja lähdin kuudelta, tai viimeistään kahdeksalta. Tähän oli ensimmäisten kuukausien aikana suomalaisella tottumista. Työkielemme oli englanti, mutta saksalaisessa yrityksessä (vaikka me työntekijät tulimmekin yli 30:stä eri maasta!) puhutaan paljon saksaa. Muita haasteita olivat bisnesympäristö ja -sanasto, joista minulla ei juurikaan ollut kokemusta. Opettelin. Yllättävä haaste oli myös ajankäyttö vapaa-ajalla. Aika usein minulla oli tylsää, sillä uusien kavereiden löytäminen ei tapahdu viikossa tai kuukaudessakaan. Kotiin oli ikävä. Kämppikseni kuitenkin olivat kaikki mukavia, ja illat menivät usein kotona kokkaillessa. Suomen kaverit tulivat onneksi käymään, ja sain esitellä Müncheniä ja Alppeja! Olen edelleen täysin rakastunut siistiin, puistomaiseen, jättimäistä kylää muistuttavaan kaupunkiin. Lempipaikkani on Euroopan suurin puisto Englischer Garten.

Miksi harkkaan sitten kannattaa lähteä ulkomaille? Vaikka vaan siksi, että se on mahdollista. Opit valtavasti uudesta kulttuurista, saat uusia kavereita, kaikki on jännittävää. Kaikki on myös uutta ja vaikeaa, mikään ei toimi niin kuin olettaisit, eikä sinua aina ymmärretä. Haasteita on läjäpäin, alkaen tilin avaamisen byrokratiasta ja kalliista nettimaksuista. Itselläni seikkailunhimo painoi kuitenkin vaa’assa enemmän kuin pelot. Olin lisäksi asunut Münchenissä poikaystäväni luona jo edellisenä vuonna, ja halusin lisää työkokemusta juuri Saksasta. Ja täytyy myöntää, olen pohjattoman utelias. Joten miksi ei. Kokeile!

Heini Vainikka

Kirjoittaja on nyt jo kuudennen vuoden kasvatustieteiden opiskelija, jolle Müncheniin muuttaminen oli tärkeämpää kuin gradu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: